Primul care a criticat acest proiect a fost liderul grupului UDMR, Masculic Csaba. El consideră că acest proiect este fără temei legal, că administraţia locală poate sprijini cultele religioase, nu poate să-i declarare pe unii sfinţi protectori. Masculic a citit şi din Constituţie, care nu permite obligarea cuiva spre un anumit cult religios, arătând că hotărârea poate fi discriminatorie din moment ce reformaţii şi alte culte nu recunosc sfinţi. Tot Masculic consideră că ziua de 21 mai poate fi considerată un bun prilej de campanie electorală. Mai mult decât atât, Masculic a spus că Judeţul Satu Mare are deja un sfânt protector iar dacă fiecare localitate din judeţ ar adopta un sfânt „în fiecare zi ar fi o chermeză”.
El a subliniat că Biserica poate face acest lucru, dacă doreşte, şi va manifesta respect şi toleranţă faţă de asemenea acţiuni.
Consilierul UDMR a mai punctat că dacă tot se doreşte adoptarea unui sfânt protector ar trebui ca acesta să fie din zona Sătmarului, cum este episcopul Scheffler Janos, episcopul martir care a murit în închisoarea de la Jilava şi a fost beatificat în 2011.
Preşedintele Comisiei de Cultură, consilierul PSD Ioan Pop, a contracarat, considerând că motivele invocate de antevorbitor nu sunt pertinente. El a subliniat că sfinţii Constantin şi Elena au fost primii care „au facilitat creştinii” şi ar trebui să fie recunoscuţi de către toţi cei care se declară creştini.
“Este un act de respect faţă de creştini. Sunt oraşe mari în lume care au sfinţi protectori“, a spus Pop.
Următorul care a luat cuvântul a fost consilierul UDMR Butka Gergo.
„Suntem în secolul XXI. Cu tot respectul pentru credincioşi, chiar credeţi că este o prioritate pentru Satu Mare să avem sfinţi? Când podul e gata , blocurile izolate, e ca cireaşa de pe tort, vrem sfinţi. Nu pot să-mi imaginez cum va fi protecţia sfinţilor în viaţa reală!”, a spus Butka Gergo.
De asemenea, consilierul Lang Ladislau a spus că nu tot timpul credincioşii adevăraţi stau în primul rând la biserică şi că sfinţii s-ar bucura dacă principiile creştine ar fi puse în practică.
Fără alte completări, proiectul a fost supus votului şi adoptat de 12 consilieri USL şi un consilier PDL. Cei opt membri UDMR au votat împotrivă iar consilierul membru FDG s-a abţinut.