PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Micile „atenţii” către funcţionari, mai frecvente la Satu Mare decât în alte zone

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Satu Mare, Stelian Călugăru, le-a făcut astăzi, şefilor de instituţii deconcentrate o informare cu privire la rolul lor în combaterea corupţiei din instituţiile publice, prezentând şi reglementările din noul cod penal. Spre deosebire de alte prezentări din Colegiul Prefectural, aceasta a fost ascultată destul de atent de directorii de instituţii.

Stelian Călugăru le-a explicat acestora care sunt semnele comportamentale la o persoană suspectă de acte de corupţie, dar şi la ce se expun când sunt chemaţi la o cafea. Potrivit acestuia, de cele mai multe ori după o cafea urmează o sticlă de palincă, o masă, şi pe urmă sunt pretinse lucruri ilegale, iar funcţionarul foarte greu mai poate să iasă din acest joc.

Conform noului cod, luarea de mită se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani, darea de mită de la doi la şapte ani, traficul de influenţă de la doi la şapte ani, abuzul în serviciu de la doi la şapte ani iar conflictul de interese de la unu la cinci ani.

Şeful DGA a precizat că din experienţa sa a putut trage concluzia că sătmărenii sunt mai darnici de felul lor, aici micile atenţii către funcţionari, precum o ciocolată, o cafea, o palincă, un buchet de flori, oferindu-se mai mult decât în alte zone ale ţării.