PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ovidiu Silaghi este pe un loc eligibil la europarlamentare

Sătmăreanul Ovidiu Silaghi are un loc eligibil pe lista PNL pentru europarlamentare, înaintea lui fiind doar Norica Nicolai, Eduard Hellvig şi Adina Vălean. Chiar dacă oficial nu au fost stabilite numele eligibile pentru funcţiile de europarlamentari, PSD şi PNL au stabilit în mare parte pe cine susţin pentru Parlamentul European.
Conform hotnews numele bătute în cuie sunt ale soţiilor celor doi lideri de partid, Daciana Sârbu (PSD) şi Adina Vălean (PNL), pe lista au loc şi cateva nume noi. Pe listele PSD cu şanse mari pe locurile eligibile se înscriu Dan Nica, Mircea Geoană (deşi acesta şi-ar dori şi postul de comisar european) şi Ecaterina Andronescu. La PNL, Crin Antonescu merge pe mana lui Eduard Hellvig, Norica Nicolai, Ovidiu Silaghi, iar la capitolul nominalizări noi se înscriu fostul senator Mircea Diaconu si logodnica lui Mihai Voicu – Claudia Benchescu.
Lista pentru europarlamentare la PSD va fi decisă joi, 6 februarie, la Comitetul Executiv al partidului. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că din cei 11 mandate de europarlamentari ai partidului, trei nu vor mai candida: Ioan Enciu, Adriana Ticau şi Minodora Cliveti. În locul acestora, new-entries pentru locuri eligibile se număra actualul ministru al Telecomunicaţiilor, Dan Nica, Mircea Geoană şi Ecaterina Andronescu.
Corina Creţu, Daciana Sârbu , Cătălin Ivan,  Victor Boştinariu, Viorica Dăncila, Ioan Mircea Paşcu şi Claudiu Tănăsescu sunt numele europarlamentarilor PSD care sunt susţinuti de partid pentru un nou mandat, aceştia fiind candidaţi pe locurile eligibile.
Lista provizorie a PSD:
·    Corina Creţu
·    Daciana Sârbu
·    Cătălin Ivan
·    Mircea Geoană
·    Dan Nica
·    Victor Boştinariu
·    Viorica Dăncila
·    Ioan Mircea Paşcu
·    Claudiu Tănăsescu
·    Ecaterina Andronescu (incert)
·    Ioana Pop Cazacu (incert)
·    Alexandru Mazăre (incert)
În actuala legislatura europeană, PSD a avut 12 mandate de europarlamentar, însă dupa demisia lui Adrian Severin, 11 europarlamentari au rămas activi. Social democraţii îşi fac calculele pe un procent de 38-40% şi suplimentarea mandatelor de la 11 (câte au în prezent) la 15-16.
De precizat este ca PSD merge împreuna cu PC şi UNPR în alegerile europarlamentare şi va ceda două locuri eligibile partenerilor.  Sursele citate susţin că UNPR îl va propune pe parlamentarul Damian Drăghici, iar PC va merge pe mâna ministrului Maria Grapini.
De partea cealaltă, liberalii şi-au propus ca ţintă 25% din voturi şi suplimentarea locurilor pe care le au în prezent cu 2-3 mandate (de la 5 mandate la 8). Pe lista la europarlamentare se înscriu în prima instanţă actualii europarlamentari PNL. O decizie va fi luată la sfârşitul săptămânii în Delegaţia Permanentă a partidului.
La capitolul nume noi pentru un loc eligibil se înscrie fostul senator Mircea Diaconu, care este susţinut de Crin Antonescu. Totodată un alt nume vehiculat pentru un loc eligibil este cel al preşedintelui cluburilor studenţeşti liberale, Claudia Benchescu.
Lista provizorie a PNL:
·    Norica Nicolai
·    Eduard Hellvig
·    Adina Vălean
·    Ovidiu Silaghi
·    Mircea Diaconu
·    Ramona Mănescu (incert)
·    Claudia Benchescu (incert)
Romania are la nivel european 33 de mandate de parlamentari. Odată cu aderarea Croaţiei la UE s-a stabilit ca fiecare ţară să cedeze câte un loc pentru noii intraţi, astfel că România va pierde un loc, iar din 2014 va avea 32 de reprezentanţi.

Sursa: hotnews.ro