PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pataki Csaba despre actualii guvernanţi: „Parcă sunt autişti”

Parlamentarii UDMR Pataki Csaba şi Kereskenyi Gabor au criticat astăzi, într-o conferinţă de presă, unele proiecte legislative dar şi legi deja aprobate de cele două camere.

Deputatul Kereskenyi Gabor a prezentat modificările aduse legii privind vânzarea terenurilor agricole, după ce preşedintele a trimis-o spre reanalizare. Astfel, a fost majorată distanţa din apropierea frontierei pentru care trebuie avize speciale la înstrăinare, de la organele de siguranţă naţională. Dacă înainte limita era de 20 km de la frontieră, acum aceasta a fost mărită la 30 de ok, fiind afectat aproape tot judeţul Satu Mare. În opinia parlamentarilor, această lege îngrădeşte dreptul de proprietate.

Legea prevede că terenurile aflate la o distanţă de 2.400 metri de „obiectivele speciale” nu pot fi înstrăinate, însă nimeni nu a specificat ce sunt acestea.

Deputatul a mai anunţat că a depus două interpelări, una adresată ministrului Transporturilor Ramona Mănescu, cu privire la anularea cursei feroviare Satu Mare – Botiz – Bixad, existând foarte multe reclamaţii de la muncitorii şi elevii navetişti.

Cea de-a doua interpelare este cu privire la proiectul privind construirea unui număr de 27 de grădiniţe în judeţul Satu Mare, printr-o finanţare de la Banca Mondială. Punctual, acesta s-a referit la situaţia din Lazuri, unde copiii învaţă în condiţii improprii, a fost anunţată atribuirea licitaţiei dar nu se ştie când vor începe lucrările.

 Senatorul Pataki Csaba a abordat mai multe subiecte discutate în Parlament, criticând aprobarea prelungirii termenelor de la Legea despăgubirilor, deşi se fac mari presiuni asupra României pentru finalizarea acestui proces.

Liderul UDMR a subliniat că în timpul în care situaţia juridică a mai multor terenuri nu este clară, piaţa se liberalizează, se reglementează vânzarea acestora. „Parcă sunt autişti”, i-a caracterizat Pataki.

De asemenea, acesta a amintit de inconsecvenţa privind modificarea Codului Rutier, când propunerile liberalilor n-au fost susţinute nici măcar de ei după dezbateri, sau de propunerile de modificare a Constituţiei. În opinia sa, la cum a fost tratat proiectul de modificare a Constituţiei, la cum a fost atacat de Curtea Constituţională, parcă nimeni nu ar dori să o modifice, deşi ar avea aspecte pozitive.