Moderatorul întâlnirii a fost preşedintele Organizaţiei Municipale de Tineret a PNL Satu Mare, Robert Laszlo care a spus că trăim într-o vreme în care conexiunile putere – media, au devenit extrem de complexe şi interesante, iar delimitările sferelor de influenţă se află într-un progres dinamic, fiind extrem de volatile.
În deschidere a vorbit academicianul dr. Virgil Enătescu, care a împărtăşit din experienţa sa personală de om politic, în relaţia directă cu presa, subliniind importanţa independenţei jurnalistice şi a promovării unei imagini echilibrate în mass media a actului politic, dar şi a protagoniştilor acestuia.
Din partea biroului de presă PNL, Alexandra Catargiu a prezentat elementele tehnice ale conferinţei de presă, comunicatului de presă şi interviului, insistând asupra profesionalizării acestor mijloace de comunicare, care trebuie să respecte câteva reguli fundamentale menite să asigure mesajului politic coerenţa, claritate şi forţă de expresie.
La rândul său, Felician Pop a vorbit despre experienţa sa ca gazetar, dar şi ca politician, declarând că a avut şansa să se afle în diferite etape pe ambele baricade şi i-a invitat pe cei ce au curaj şi conştiinţă să-şi aleagă o profesie mass media.
George Negrea, preşedintele CSL Satu Mare, a prezentat cadrul teoretic a redactării unei ştiri politice precum şi elementele care dau culoare şi forţă de impact unui interviu.
În final, Robert Laszlo şi-a exprimat dorinţa că dezbaterile simpozionului au clarificat câteva noţiuni elementare ale profesiei de jurnalist, dar şi condiţionările reciproce ale puterii şi media într-o lume a schimbărilor şi succesiunilor tot mai rapide şi tot mai specifice. Cei aproximativ 50 de participanţi la această manifestare au urmărit cu viu interes expunerile şi în cadrul unui dialog antrenant au pus diferite întrebări legate de acest incitant subiect.
Sursa: PNL Satu Mare