Invitat special al mediatorilor la acest stagiu profesional a fost unul dintre cei mai cunoscuti magistrati, Cristi Danilet, judecator, membru al CSM. Acesta a tinut o prelegere despre situatiile in care medierea poate interveni in cazurile penale, importanta pe care o are solutionarea prin mediere in astfel de cazuri.
Au fost evidentiate diferentele dintre medierea in civil si medierea in penal, care este o posibilitate introdusa odata cu modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, modificari de data recenta.
In materie penala, nu exista obligatia pentru parti de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii cu privire la conflict. Indeplinirea procedurii de informare cu privire la avantajele medierii in materie penala pentru conflictul concret ivit intre parti ramane la alegerea partilor implicate. Aspectele legate de medierea in cadrul procesului penal sunt aduse la cunostinta partilor prin doua proceduri distincte: organul judiciar este tinut sa faca o prezentare generala a avantajelor folosirii medierii, precum si dreptul de a apela la un mediator, in cazurile permise de lege, prevazut in mod expres de noul Cod de procedura penala pentru suspect, persoana vatamata, inculpat, partea civila sau partea responsabila civilmente, asa cum a precizat si judecatorul Danilet.
Prezentarea a fost una interactiva, mediatorii avand posibilitatea de a adresa intrebari sau de a isi exprima nelamuriri, la care au primit raspunsuri avizate.
Acest stagiul profesional in materie penala a fost coordonat de catre Ion Dedu – mediator, formator si membru al Consiliului de Mediere.