PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Patronul restaurantului Morena arestat pentru că a cerut 3 milioane lei în numele ministrului Daniel Chiţoiu

Sătmăreanul Viorel Amariei şi bucureşteanul Alexandru Voinea au fost arestaţi astăzi pentru 30 de zile, ei fiind reţinuţi de DNA pentru trafic de influenţă, solicitând mită în numele fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Viorel  Amariei (începând cu data de 17 martie 2014, ora 15.15) și  Alexandru Voinea (începând cu data de 17 martie 2014, ora 12.30), persoane fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: 
În cursul lunii iunie 2013, inculpații Viorel Amariei și Alexandru Voinea i-au pretins unui denunțător, administrator al unei societăți comerciale, suma de 3 milioane lei, invocând o influență asupra fostului ministru al finanțelor, Chițoiu Daniel, cu promisiunea că îl vor determina pe acesta să deblocheze fonduri pentru S.C. Termocentrale S.A. Oradea (CET Oradea).
Prin acest demers, denunțătorul urma să-și recupereze banii pe care S.C. Termocentrale S.A. Oradea (CET Oradea) îi datora în schimbul cărbunelui livrat de societatea denunțătorului.
În aceeași perioadă, inculpații Amariei Viorel și Voinea Alexandru, prevalându-se de aceeași influență pe care ar fi avut-o asupra unor funcționari din cadrul Guvernului României (Ministerul Economiei), i-au pretins aceluiași denunțător un comision de 18% din valoarea unui contract de aproximativ 9 milioane lei. De această dată, inculpații i-au promis că îi vor determina pe funcționarii respectivi să atribuie, direct, către societatea comercială administrată de denunțător, un contract ce avea ca obiect ecologizarea și conservarea unei cariere din județul Bihor.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Tribunalul Satu Mare a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. 

Sătmăreanul Viorel Amariei este patronul localului Morena, el fiind cercetat și într-un alt caz, după ce a fost prins la volanului unui autoturism Aston Martin furat.