Tribunalul Sălaj a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă DIICOT – Serviciul Teritorial Sălaj pentru arestarea preventivă a nouă dintre persoanele reținute în urma amplei acțiuni de destructurare a unei grupări de crimă organizată, acuzațiile fiind de delapidare, spălare de bani si evaziune fiscală.
Numele celor arestați, potrivit Tribunalului Sălaj, sunt: Nicoară Pavel, Chira Sebastian Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiș Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriș Gavril și Baidoc Marinel.
Acuzațiile reies din suspiciunea că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor județe au funcționat societăți de tip fantomă controlate de către suspecți, aceste societăți fiind folosite cu scopul de a eluda bugetul de stat, sumele de bani obținute în urma activităților de evaziune fiscală si delapidare intrând în posesia membrilor grupării.
Aceste societăți fantomă erau înființate pe numele unor persoane cu o condiție materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obținerii de carduri și emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăților comerciale aparținând liderilor grupului de criminalitate organizată.
Sumele plătite prin conturile societăților fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată și se reîntorceau în posesia societăților cu activitate economică reală, administrate de suspecți, care foloseau aceste societăți fantomă.
Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăților pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparență legalității acestor sume.
După folosirea acestor societăți de tip fantomă, membrii grupului cesionau părțile sociale către cetățeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul și activul societăților au fost preluate de către aceștia din urmă, împreună cu evidența contabilă a acestor societăți, care în realitate nu exista, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea în eroare a organelor fiscale.
Capul rețelei de firme fantomă a fost Nicoară Pavel, un fost polițist din Tășnad. El se ocupa de recrutarea boschetarilor pe care-i făcea administratori de firme și îi folosea pentru semnarea în alb a documentelor necesare ingineriilor financiare.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj a reținut pentru audieri 25 de persoane din județele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanța și din București, toți suspectați în acest caz.
Sub coordonarea procurorilor de la Biroul Teritorial Sălaj, ofițerii de poliție judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj si Brigada de Combatere a Criminalități Organizate Cluj au efectuat 33 de percheziții la locuințele acestor 25 de persoane suspectate.
În urma efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate de la locuințele suspecților facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, stampile ale unor societăți comerciale folosite de suspecți pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri si instrumente de plată.
Prejudiciul cauzat este de 5 milioane euro, urmând sa fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.