PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Aparţinătorii beneficiarilor, îngrijoraţi de soarta Căminului de Argint din Viile Satu Mare

O nouă întâlnire tensionată s-a consumat astăzi la centrul rezidenţial Căminul de Argint din Viile Satu Mare, instituţia aflată în faliment din cauza datoriilor acumulate în timp pe fondul neimplicării autorităţilor.

Aparţinătorii bolnavilor au convocat o întâlnire pentru a afla detalii cu privire la soarta centrului, participând managerul Mihaela Pop, primarul comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs, reprezentantul Instituţiei Prefectului, Mircea Ciocan şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, Octavian Apan, reprezentant al preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

În mod ciudat, primarul Sczucs Szabolcs i-a informat pe aparţinătorii beneficiarilor că din 10 octombrie 2013 a fost numit un alt administrator al centrului, în persoana lichidatorului judiciar, însă acesta a fost o singură dată la faţa locului. De cealaltă parte, Mihaela Pop susţine că această informaţie nu este reală din moment ce la şedinţa privind discutarea falimentului desfăşurată la tribunal a fost prezentată drept manager.

Totodată, primarul a anunţat că în şedinţa Consiliului Local din 1 aprilie clădirea a fost dată în folosinţă către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului în vederea reacreditării şi funcţionării în continuare, după ce contractul de asociere cu fundaţia Casa sătmăreană a fost reziliat de către lichidatorul judiciar. De cealaltă parte, Mihaela Pop susţine că acest lucru ar fi ilegal.

Prezent la întâlnire, directorul DGASPC, Octavian Apan, a spus că dacă nu merge mai departe în actuala formulă, centrul poate fi preluat de către instituţia pe care o conduce. Prin urmare, angajaţii şi beneficiarii ar urma să rămână în continuare în aceeaşi clădire, însă sub conducerea DGASPC.

Aparţinătorii au ţinut să aprecieze calitatea serviciilor oferite de acest centru, exprimându-şi îngrijorarea că sub o altă organizare, precum cea a DGASPC, calitatea serviciilor va avea de suferit.

Discuţiile au continuat pe un ton destul de ridicat, fiecare parte spunându-şi nemulţumirile.

În cuvântul său, reprezentantul Instituţiei Prefectului, Mircea Ciocan, le-a spus părţilor implicate să încerce să treacă peste ceea ce a fost, să accepte ajutorul care se oferă, astfel încât să fie salvat centrul şi echipa care-i îngrijeşte pe bolnavii de Alzheimer, Parkinson, demenţă, şi alte boli.

Concluzia întâlnirii a fost trasă de fiica unei beneficiare, spunând că situaţia e ca în „Fantoma de la operă”.