PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Satu Mare a câştigat titlul de “Capitala Ora Pământului 2014″

earth hour (1)Oraşul Satu Mare a fost desemnat câştigător al competiţiei ‘Capitala Earth Hour 2014′, demarată de organizaţia de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/ – România, au anunţat, marţi, organizatorii.

Echipa Satu Mare a reuşit să implementeze un plan de 27 de acţiuni într-un timp record de 9 zile, la care s-a adăugat evenimentul final ‘Earth Hour’ din 29 martie, în care au reuşit să implice şi reprezentanţi ai altor instituţii publice din municipiu.

Potrivit WWF-România, programul câştigătorilor s-a concentrat pe acţiuni de educare şi informare a comunităţii prin diverse activităţi practice şi creative: de la ecologizări şi plantări, la concursuri de proiecte de mediu şi ateliere de confecţionare de obiecte din materiale reciclate, expoziţii, spectacole şi prezentări.

De asemenea, aceştia au realizat o campanie de informare în oraş pe tema reciclării şi au colectat de la cetăţeni 565 kg de deşeuri de tip electrocasnice, PET-uri şi hârtie.

În plus, echipa a valorificat oportunitatea dată de Ziua Internaţională a Apei, printr-o vizită la uzina locală de apă la care au participat 50 de elevi de şcoală gimnazială. Un alt punct din planul de acţiuni al reprezentanţilor din Satu Mare fost realizarea, de către elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Oraşului Perfect.

În clasamentul oraşelor, Tulcea a ieşit pe locul secund, obţinând un punctaj aproape egal cu cel al oraşului Satu Mare, punctaje foarte bune obţinând şi Salonta, Bistriţa şi Craiova.

Oraşele înscrise în competiţie au fost: Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea.

În 2012 şi 2013, în etapa finală a concursului similar în care au intrat de fiecare dată doar trei oraşe, s-au strâns şi s-au trimis la unităţile locale de reciclare 22 de tone, respectiv 9 tone de PET-uri. Oraşele care au avut cea mai mare contribuţie la aceşti ‘munţi’ de plastic, ce altfel ar fi ajuns într-un depozit de deşeuri sau în natură, au fost Bistriţa şi, respectiv, Timişoara.

Evenimentul ‘Ora Pământului’ se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie oraşul Sydney.

În prezent, comunitatea globală care participă la Earth Hour este formată din peste două miliarde de oameni.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea organizaţiei la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Sursa: financiarul.ro

Exit mobile version