PDL este singurul partid sătmărean care a reușit să adopte o lege în Parlament în acest mandat chiar dacă este în Opoziție. Parlamentarii sătmăreni din partidele aflate la Putere nu au trecut nicio lege.
Cum s-a născut prima mea lege dedicată copiilor?
Totul a început cu o poveste adevărată. O familie din Carei, județul Satu Mare, s-a hotărât să înfieze un copil. După ce au vizitat mai multe case de copii, au întâlnit o fetița de 10 luni pe care au îndrăgit-o din primul moment. Personalul angajat le-a spus că fetița are o mână paralizată. Le-a recomandat să își continue căutările. Petrecând mai mult timp pe lângă fetiță, aceștia au observat că cea mică își mișca foarte ușor degetele, dar nu avea forță în ele. Viitorul tătic a discutat cu un neurolog, descriindu-i situația în cele mai mici detalii. Neurologul mai întâlnise asemenea cazuri în casele de copii din cauză că sunt lăsați prea mult timp într-o poziție fixă. I-a spus tăticului că acești copii, luați la timp din centrele de plasament, pot fi recuperați prin metode fizioterapeutice.
La casa de copii din Halmeu
Spre disperarea părinților, adopția a durat 2 ani și jumătate. Era cât pe ce, de vreo două ori, să renunțe. Numai gândul la privirea pătrunzătoare a micuței i-a făcut să continue demersurile pentru a o avea alături de ei. Ochii ce îi priveau ca pe niște salvatori ori de câte ori o vizitau le-au dat putere.
Acum cei trei sunt împreună. Fetița are 4 ani și jumătate. S-a recuperat în totalitate și se bucură de șansa la normalitate ce i-a fost oferită. Părinții sunt tare mândri de încăpățânarea și ambiția lor. Dar cel mai mult sunt mândri de copila ce le zburdă prin casă și le bucură sufletele cu puritatea ei.
Așa s-a născut primul meu proiect de lege adoptat în Parlament. Pentru copiii ca ea și familiile adoptive am luptat. Pe 2 iunie anul acesta vom serba pentru prima dată Ziua Națională a Adopției. E o ocazie bună pentru a semnala că procedura de adopție durează în medie între 1,5 și 2 ani și că prea puțini copii adoptabili au șansa să spună mamă sau tată. În anul 2013 au fost atestate pentru adopție 1.575 de familii și încă 58 pentru adopții internaționale. Mult prea puțin. Sunt atâtea familii care și-ar dori un copil.
Am cerut creșterea alocației pentru copii de la 42 de lei la 75 de lei
Am depus un alt proiect de lege acum un an pentru creșterea alocațiilor copiilor împreună cu colegii mei din PDL. Din anul 2008 până în prezent, alocația nu a mai fost modificată.
Suma de 42 de lei pentru copiii de peste 2 ani este de 57 de ori mai mică decât suma alocată unui pușcăriaș. Suma de 200 de lei pentru copiii sub 2 ani este ridicolă.
În proiectul de lege al PDL, depus în 29 mai 2013, am cerut următoarele:
- 300 lei pentru copiii până la 2 ani în loc de 200 lei, cât este în prezent;
- 75 de lei pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani față de 42 lei acum;
- 150 de lei pentru copiii cu handicap cu vârstă între 3 și 18 ani față de 84 lei.
Din păcate, Guvernul Ponta a trimis Parlamentului un punct de vedere negativ. Senatul dominat de PSD a votat împotriva proiectului nostru de lege în noiembrie 2013. Așadar, chem toți parlamentarii Puterii din Camera Deputaților să voteze această lege aflată acum în dezbatere parlamentară:
http://www.cdep.ro/proiecte/2013/400/90/0/pvg816.pdf.
Sătmăreni, scrieți parlamentarului dumneavoastră, indiferent cine e el, să susțină proiectul de lege pe care l-am depus împreună cu PDL.
Sunt sigură că, împreună cu noul deputat în Colegiul 2 – Ileana Blidar, putem să facem ca astfel de proiecte să prindă viață mult mai des pentru români și pentru copiii lor.
Copiii ne-ar alege. Tu ce faci?
Pe Ileana Blidar și echipa de profesioniști ai PDL pentru europarlamentare îi găsiți pe prima poziție pe buletinul de vot. Vă aștept alături de noi duminică, pe 25 mai.
Ileana Blidar cu copiii din Colegiul 2
Copiii sunt veseli alături de Ileana Blidar
Andreea Paul
Prim-Vicepreședinte al PDL,
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare