Panglica inaugurală a fost tăiată de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef secondat de vicepreședinții Mircea Govor și Riedl Rudolf, după care noul centru a fost sfințit de către protopopul ortodox, Ioan Socolan. La inaugurare a participat şi o delegaţie din Ucraina, condusă de preşedintele raionului Hust, Vasyl Gubal.
Ştef a declarat că acest moment este unul istoric.
„De acum putem spune că cu adevărat ne ocupăm de turism în judeţul Satu Mare, iar prin faptul că în strategia de dezvoltare a judeţului avem un punct important în ceea ce priveşte atragerea de turişti la noi în judeţ, eu cred că acum s-a făcut cu adevărat primul pas “, a declarat Ştef.
El a explicat că dacă până acum eforturile Consiliului s-au concentrat spre investiții în infrastructura de acces către obiective, de acum Consiliul este concentrat în a atrage proprii turiști, în condițiile în care Satu Mare era până acum un județ de tranzit.
“Prin acest centru de informare turistică care vor putea prezenta toate frumuseţile judeţului nostru, acesta poate să dea o coerenţă celor care vizitează judeţul nostru. Putem să le prezentăm turiştilor un ghid, toate poveştile legate de obiectivele noastre turistice: castelul din Carei, cetatea din Ardud, cuptoarele dacice de la Medieş”, a mai spus preşedintele.
Directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, a afirmat că un astfel de demers are rolul de a întregi profilul identitar al judeţului.
„Am scris câteva cărţi despre Satu Mare şi pe măsură ce le scriam mi-am dat seama că trăim într-un spaţiu mult mai interesant decât multe alte judeţe din jur care au deja o tradiţie şi o amprentă. Dacă te duci în Maramureş vei vedea 100 de biserici de lemn, din păcate noi nu avem atâtea, dar avem mult mai multe lucruri variate, trăim într-un spaţiu multicultural, de legende, de mituri, de lucruri frumoase, de savori, de gusturi, avem cea mai bună palincă din lume, căpşunile de la Halmeu n-au rival, lebeniţa de la Pişcolt la fel, pivniţele la rândul lor sunt fabuloase şi savuroase, ca să vorbesc de gastronomie, şi apoi să vorbim de strălucirea şi coloritul tradiţiilor noastre, Ţara Oaşului este cred că zona cea mai valoroasă din punct de vedere etnofolcloric din ţară”, a declarat Felician Pop.
În încheiere, organizatorii au mai pregătit un program artistic.