PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Apaserv va avea un sistem modern de detectare a pierderilor de apă

La sediul Primăriei municipiului Satu Marea a avut loc astăzi semnarea contractului ”Zonarea, contorizarea și monitorizarea presiunii în orașele Satu Mare, Carei, Negrești Oaș și Tășnad”, fiind cel de-al unsprezecelea contract de lucrări semnat în cadrul programului de investiții ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 1.

Contractul are o valoare totală de 3.638.628,61 lei, fără TVA și va fi implementat de către compania S.C  ELSACO ENGINEERING S.R.L., câștigătoarea licitației internaționale.

Obiectivul contractului presupune dezvoltarea unui sistem de detectare a pierderilor în rețelele de apă prin zonarea orașelor implicate în proiect, astfel încât să poată fi măsurate și monitorizate cantitățile de apă distribuite în fiecare zonă.

Lucrările constau în crearea unor zone prin programul de modelare hidraulică și delimitarea acestora pe teren prin închiderea totală a unor vane existente pe rețeaua de distribuție. De asemenea, realizarea unor cămine de contorizare și monitorizare dotate cu echipamente specifice (debitmetre, senzori de presiune și echipamente de transmitere a datelor la distanță) și montarea unor senzori de presiune în cămine existente pe rețeaua de distribuție.

Potrivit directorului Apaserv Satu Mare, Dan Stegerean, disconfortul pe care îl vor crea lucrările nu vor afecta locuitorii zonali atâta timp cât colaborarea dintre Apaserv și constructor va fi una bună.

”Vor fi unele situații în care se va întrerupe apa, dar nu în totalitate, și devieri și scăderi de presiune pe durata implementării proiectului. Dar dacă colaborarea între noi, companie și constructor, va fi foarte bună, și trebuie să fie, aceste elemente care creează disconfort vor fi aproape în totalitate eliminate”, a declarat Dan Stegerean.

Perioada de derulare a contractului este de 9 luni la care se va adăuga o perioadă de notificare a defectelor de 12 luni.