PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Foarte mulţi copii au deficienţe de dezvoltare. Testări la înscrierea la grădiniţe

proiect centru scheffler (3)Rezultatele unui program de screening și de prevenția a copiilor aflați în situația de risc pentru deficiențe de dezvoltare au fost prezentate astăzi într-o conferinţă de presă, cifrele fiind îngrijorătoare. Studiul realizat de către Asociaţia Surorile de Caritate Sfântul Vicenţiu a fost prezentat de către dr. Tallian Cristian, în prezenţa primarului Dorel Coica, a consilierului local Masculic Csaba, directorului SPAS Doina Văsuţ şi unor directori de şcoli.

În total au fost testaţi 991 de copii de la 21 de unităţi de învăţământ. Dintre aceştia, 16% au prezentat simptome semnificative pentru riscul de imaturitate a sistemului nervos, fiind orientaţi către specialiştii Centrul de reabilitare şi dezvoltare “Fericitul Scheffler Janos”. Din cei 75 de copii care s-au prezentat la specialişti, în final 65 de copii au fost evaluaţi cu vulnerabilităţi de dezvoltare. Practic, procentul este de 6,5% din numărul total al elevilor incluşi în screening.

Extrapolat la nivelul întregului municipiu, unde sunt 3740 de elevi, reiese că încă 180 de copii au astfel de probleme în privinţa semnelor neuro-psiho-motorie.

Primarul Dorel Coica a apreciat acest studiu efectuat de către membrii asociaţiei, arătând că numărul celor cu probleme este din păcate destul de mare. El a precizat că începând din anul şcolar 2014-2015 vor fi testaţi toţi copiii din municipiu care vor fi înscrişi la grădiniţă.

Potrivit edilului, vor fi găsite resurse financiare pentru acest lucru, cheltuielile pentru tratarea acestor probleme fiind mult mai mici în această fază decât tratamentele ulterioare la persoane adulte.

Directorul SPAS, Doina Văsuţ, a lăudat această iniţiativă, subliniind modul în care această asociaţie reuşeşte să armonizeze serviciile sociale şi medicale. Aceasta a dat asigurări că personalul de la creşele din municipiu va sprijini pe mai departe astfel de iniţiative.

La rândul său, consilierul UDMR Masculic Csaba, cel care a susţinut realizarea acestui proiect, a afirmat că trebuie găsite resurse financiare pentru continuarea acestuia. El a amintit că asociaţia are spaţiu pregătit pentru a face terapie modernă, aici regăsindu-se banii de chirie pe care primăria îi plăteşte Episcopiei Romano-Catolice. El a ţinut să precizeze că la acest centru sunt trataţi atât românii cât şi maghiarii, mai mult de jumătate dintre copii fiind români, deci nu se poate pune problema favorizării maghiarilor.

Exit mobile version