PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Zilele Județului Satu Mare: Comunele și-au prezentat oferta culinară tradițională (Galerie FOTO)

Centrul vechi al Sătmarului s-a umplut de tradiție, cântece și voie bună, bucate alese și băuturile specifice județului Satu Mare, toate fiind prezentate în standuri amenajate de comunele din județ, cu ocazia celei de-a doua ediții a Zilelor Județului Satu Mare. În Piața Libertății s-a desfășurat astăzi, parada portului popular, a călăreților și majoretelor Școlii nr. 10 din Satu Mare, pe acordurile fanfarei din Căpleni, și împreună cu oficialitățile județene și primarii comunelor au evidențiat tradițiile sătmărene, cu ocazia Zilelor Județului Satu Mare, ediția 2014.

Eu cred că este un eveniment unic nu numai pentru judeţul nostru, ci pentru toată România. Acest eveniment se întâmplă doar în judeţul Satu Mare. Zilele Judeţului Satu Mare, Zilele Sătmarului, zilele noastre ale sătmărenilor, este sărbătoarea noastră. Aici am reuşit de secole să convieţuim români, maghiari, şvabi, slovaci, ucraineni şi romi. Ne-am respectat unii pe alţii şi ne-am păstrat tradiţiile, obiceiurile“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

Primarii comunelor au prezentat publicului larg costume populare, obiecte tradiționale și bucate specifice fiecărei zone în parte. Nu au lipsit de la degustare cașul de oaie, pâinea de casă, sarmalele cu păsat, pâinea de mălai, mămăliga cu brânză, bogracs, gulyas și diverse tocănițe de carne. Zona comunelor svăbești a oferit renumitele ștrudli-uri cu brânză, cartofi sau magiun dar nu au lipsit nici fancurile (gogoși), beleș-ul de Bogdand și clătitele cu diverse umpluturi. Meşterii populari şi-au arătat priceperea la realizarea oalelor din lut sau a coşurilor. Fiecare comună a avut propria băutură, vinul sau pălinca de prune, caise, gutui. Toate bucatele au intrat la un concurs culinar, juriul de specialitate fiind format din Dobra Mircea, Bertici Kinga și Veres Adam.

Toate standurile au fost vizitate de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și vicepreședintele Mircea Govor. În cadrul Zilelor Județului Satu Mare se vor desfășura mai multe competiții, precum desemnarea celui mai frumos stand a primăriilor, cele mai bune preparate, cel mai bun vin și cea mai gustoasă palincă.

Manifestările continuă în această seară și mâine cu concerte ale unor trupe celebre precum Andra, Alex Velea, Antonia, CRBL, 3 Sud Est, Petrică Mureşan, Ionuţ Fulea, Văru Săndel sau Aurel Tămaş.