Cei doi democrat-liberali sătmăreni vor atragă atenția opiniei publice asupra faptului că această ordonanță care modifică legea educației a fost aprobată fără dezbatere publică, făcând de altfel și o diagnoză a sistemului de educație românesc. Față de rezultatele examenului de bacalaureat, aceștia le consideră deloc mulțumitoare, având în vedere absenteismul foarte mare al absolvenților de liceu la examenul maturității.
”Abandonul școlar în România este de peste 17%, media UE fiind de 12%. Acesta a crescut în mediul rural, și asta mai ales în ultimii doi ani, când guvernul a suspendat plata abonamentelor elevilor navetiști”, a declarat profesorul Sanda Nește.
Aceștia susțin că este greu de crezut ca absolvenții se vor prezenta la cea de-a treia sesiune, dacă nu s-au prezentat la primele două.
Radu Pop a vorbit despre Ordonanţa de urgenţă nr. 49/2014, care aduce şi modificări în ceea ce priveşte studiile universitare de doctorat. Acesta susține că introducerea doctoratului la frecvență redusă poate părea ca o măsură bună dar în realitate nu este, deoarece o teză de doctorat necesită mult studiu ir acest lucru nu se poate realiza de către o persoană care are un serviciu de 8 ore/zi.