PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Sistemul sătmărean de sănătate, în atenţia prefectului Eugeniu Avram

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a convocat miercuri, 9 iulie, de la ora 14:00, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii sistemului public de sănătate sătmărean.

Întâlnirea a avut ca scop indentificarea problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar la nivelul judeţului Satu Mare şi găsirea de soluţii pentru acestea. La şedinţă au participat Erica Venemozer, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Marian Tămaş, medic în cadrul UPU Satu Mare, Cristian Lupu, director medical al Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş, Gabriela Notariuş, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare, Elisabeta Raţ, managerul Spitalului Municipal Carei, Sergiu Ioan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, din partea Casei de Asigurări de Sănătate a participat Mihai Ciorbă şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare a fost prezent directorul executiv Dorina Dragoş Guran şi şef serviciu Lidia Tămaş.

După prezentarea situaţiei specifice din fiecare unitate sanitară şi a unui punct de vedere din partea reprezentantului Ministerului Sănătăţii în teritoriu, respectiv Dorina Dragoş Guran, director executiv DSP, s-au desprins următoarele probleme: lipsa personalului medical şi a personalului auxiliar din toate unităţile sanitare, insuficienta finanţare a unităţilor sanitare care duce la asigurarea cu greutate a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare, precum şi imposibilitatea modernizării a dotărilor existente sau noi achiziţii de aparatură de specialitate (CT, RMN, staţii de sterilizare, centrale termice). Totodată reprezentaţii serviciului de urgenţă au atras atenţia în cadrul întâlnirii că populaţia apelează la serviciul de urgenţă 112 şi în cazuri nejustificate.

Problemele identificate vor fi transmise ministerului de resort însoţite de propuneri concrete de modificări legislative şi solicitarea de fonduri necesare continuării furnizării serviciilor medicale în judeţ.

Prefectul dr. Eugeniu Avram a dispus iniţierea unor măsuri care să ducă la o mai bună colectare a contribuţiilor de la fondul asigurărilor de sănătate şi face un apel către populaţie de a nu apela la serviciul de urgenţă 112 decât în cazurile strict necesare pentru a nu se ajunge la blocarea acestuia sau la suportarea contravalorii serviciilor nejustificate. Populaţia este rugată să apeleze cu încredere la serviciile oferite de către centrele medicale de urgenţă organizate la nivelul judeţului Satu Mare.

Sursa: Prefectura Satu Mare