PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Sute de câini dispăruți de la adăpostul din Satu Mare

Consilierii locali UDMR, Maskulik Csaba și Butko Gergo au efectuat astăzi o vizită inopinată la adăpostul de câini din Satu Mare, după ce au fost informați că ar exista nereguli, câinii ar fi înfometați și omorâți iar mâncarea provenită din sponsorizarea hipermarketurilor ar fi vândută.

La fața locului se afla președinta asociației pentru protecția animalelor, Dorina Somogyi și câțiva voluntari, care nu au vrut inițial să îi lase pe cei doi consilieri și reprezentanți ai presei să intre înăuntru. Aceasta, a declarat că adăpostul de câini îi aparține, apoi a recunoscut că adăpostul aparține de fapt primăriei Satu Mare. Imediat după intrarea în adăpost, consilierilor și reprezentanților presei le-a fost comunicat faptul că prezența lor acolo este ilegală.

În adăpost nu se aflau mai mulți de 100 de câini, iar președinta Free Life susținea că ar exista 400. Deși a fost o zi toridă animalele nu au avut nici măcar apă în țarcuri.

Întrebată dacă are un spațiu adecvat carantinei, Dorina Somogyi a spus că are dar că nu vrea să-l arate. În țarcurile dedicate puilor de câine erau doar șase, șapte exemplare.

Președinta Free Life susține că atunci când a preluat asociația, în adăpost se aflau 50 de câini, deși se cunoaște faptul că la vremea respectivă erau 400 de câini. În ultimi doi ani, potrivit președintei Free Life au fost aduși ”1100 de câini, 380 au fost dați spre adopție, 300 au murit din cauze naturale și 400 sunt în prezent”. Făcând un calcul simplu și văzând că la fața locului nu există decât maxim 100 de câini, lipsesc 700 de animale.

Potrivit reprezentantului primăriei, Dan Băbuț, contactat telefonic de consilierul local Maskulik Csaba, Primăria Satu Mare are o evidență doar a câinilor culeși din teritoriul de firma de ecarisaj Mixt Service care încasează 468.000 lei iar asociația pentru protecția animalelor Free Life Satu Mare primește anual 50.000 lei, bani pentru sterilizări și tratamente medicale.

Evidența sterilizărilor făcute în cei doi ani de zile nu o deține Free Life, președinta declarând că se află la primărie. Totodată, Dorina Somogyi susține că a expirat contractul dintre Free Life și Primăria Satu Mare, iar din luna mai a acestui an nu a mai încasat niciun ban.

 Consilierul local Maskulik Csaba a spus că în cazul acesta, serviciul de întreținere și îngrijire a animalelor din adăpostul de câini ar trebui scos la licitație.

Cu toate acestea, rezultă că banii sunt încasați, animalele din adăpost au dispărut iar străzile orașului sunt în continuare pline de câini.