PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Prefectul Eugeniu Avram solicită Guvernului să elimine accizarea pălincii pentru consum propriu

Prefectul Eugeniu Avram a afirmat astăzi într-o conferinţă de presă că împreună cu producătorii de pălincă din judeţ a stabilit să transmit Guvernului o propunere de modificare a articolelor Legii Codului Fiscal 571/2003 cu privire la producerea alcoolului din fructe.

Reprezentantul Guvernului a declarat că în acest an este o producţie foarte bună de prune, cetăţenii sunt pregătiţi să fiarbă monturile, şi consideră că în acest an s-ar putea face o excepţie de la accizarea pălincii, având în vedere că din 2015 se renegociază tratatul cu Uniunea Europeană şi premierul Victor Ponta este hotărât să introducă pălinca în lista produselor tradiţionale pentru a scăpa definitiv de accizare.

În acest sens, prefectul propune scutirea de la plata accizei a 200 de litri de pălincă pentru fiecare familie pentru consum propriu şi diminuarea de 10 ori a accizei plătită de distileriile mici.

Redăm în continuare prevederile actuale și propunerile de modificare a codului fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei: 

PREVEDERILE LEGISLATIVE ACTUALE

PROPUNEREA DE MODIFICARE A LEGII

ART. 206^14 Alcool etilic

 

 

(2) Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(2) Tuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs  pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.

(3) Pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producţie nu depăşeşte 10 hectolitri alcool pur/an, se aplică accize specifice reduse.

(3) Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii a căror producţie este mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic depăşind consumul propriu va plăti o acciză de 10 ori mai mică faţă de acciza standard.

 

(4) Beneficiază de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic şi economic de orice altă distilerie, nu funcţionează sub licenţa de produs a unei alte distilerii şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de normele metodologice.

(4) Cazanele care produc tuică, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina din gospodăriile proprii săteşti şi comunale legal constituite nu vor constitui antrepozite fiscale atât timp cât nu desfăşoară o activitate de producţie, economică sau de comerţ ci doar prestări servicii pentru populaţie.