Detalii cu privire la această campanie de informare au fost oferite astăzi de către directorul executiv APM, Elisabeta Bekessy, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Verde din Grădina Romei.
Campania se va face printr-un sondaj de opinie care constă într-un chestionar cu 11 întrebări, întocmit de APM, ce urmează să fie realizat în perioada 23 septembrie – 3 octombrie, timp în care vor fi intervievați 5.000 de cetățeni ai județului Satu Mare, cu sprijinul responsabililor de mediu de la nivelul unităților economice și Fundația Ecologistică Pro Terra la nivelul unităților școlare cu statut de Eco-Școală.
”O să organizăm un sondaj de opinie la nivelul cetățenilor din județul Satu Mare. În acest sens, am realizat un chestionar cu 11 întrebări referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor și am dori să ne sprijine unitățile economice mari, respectiv acele persoane care au fost desemnate ca și responsabili conform Legii 211, privind gestionarea deșeurilor, sau responsabilii de mediu ca să ajungem la cel puțin 5000 de cetățeni, pentru a face o evaluare cât de cât eficientă a acestei probleme”, a declarat Elisabeta Bekessy.
În ceea ce privește partea de evaluare a rezultatelor sondajelor, Agenția pentru Protecția Mediului a venit cu o idee inedită, și anume de a face evaluarea împreună cu toți cei implicaţi în proiect la groapa ecologică de la Doba unde va avea loc și o dezbatere publică. Acțiunea va avea loc în data de 4 octombrie.
Potrivit directorului APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, deplasarea până la Doba se va face pe bicicletă, iar sătmărenii care doresc să se alăture sunt așteptați în parcarea hipermaketului Auchan de unde se va porni pe traseul Satu Mare – Doba. Pe tot parcursul drumului, bicicliștii vor fi însoțiți de echipajul poliției rutiere.
După ce se vor stabili rezultatele evaluării sondajului de opinie şi a concluziile dezbaterii publice, se va întocmi de către APM un plan de măsuri cu termene şi responsabilităţi care se va înainta instituţiilor competente în rezolvarea problemei.
La nivelul județului Satu Mare, în anul 2013 deșeurile reciclabile colectate selectiv au înregistrat o cantitate de 849,313 de tone, mai mică față de anul 2012, cu 953,541 de tone, situație care impune o implicare a tuturor instituțiilor responsabile, conform atribuțiilor specifice pentru atingerea țintelor.