Responsabilul cu expoziţia din cadrul Muzeului Naţional, Rodica Oanţă Marghitu, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, au prezentat detalii cu privire la această expoziţie, astăzi, într-o conferinţă de presă.
Liviu Marta a subliniat că această expoziţie este una spectaculoasă ce cuprinde 1.004 piese de aur şi argint, precum tezaurul de la Pietroasa, brăţările dacice, şi se află pentru prima dată în Satu Mare. Piesele cele mai vechi sunt din perioada neolitică, mileniul V î. Hr, până în secolul VII d. Hr. în evul mediu.
Preşedintele Adrian Ştef consideră că această expoziţie este un cadou foarte frumos pentru sătmăreni şi că deja sunt foarte multe persoane interesate să vadă cele mai renumite piese din tezaurul României.
Rodica Oanţă Marghitu a spus că Satu Mare este al treilea oraș după Timișoara și Oradea, urmând ca până în 2016 expoziția să ajungă în peste 30 de mari orașe.
Expoziţia este structurată pe şase mari capitole: epoca neolitică, epoca bronzului, cultura getică preclasică, cultura geto-dacică clasică, perioada romană şi antichitatea târzie şi evul mediu.
Printre piesele expuse se regăsesc câteva descoperite în Satu Mare: fibula de aur din Dindești, tezaurul din Turulung, un inel din aur din Medieșu Aurit, două aplici vestimentare descoperite la Urziceni și o broșă din aur descoperită în Cămin.
Pentru siguranța tezaurului național au fost luase măsuri speciale de protecție, Muzeul fiind sub paza jandarmilor.