Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică, Doina Dragoș Guran, 42 de persoane din județul Satu Mare au fost intoxicate cu ciuperci din care 16 au fost internate în spital, 6 la secția Terapie Intensivă, 3 copii la secția Pediatrie și 6 la secția Gastroenterologie iar ceilalți au fost externați. O femeie și un copil se află în stare gravă iar o persoană s-a prezentat la urgență cu simptome de halucinații.
Directorul Direcției Silvice Satu Mare, Sever Șter a declarat că în această perioadă au apărut foarte multe ciuperci printre care se află și toate tipurile de ciuperci otrăvitoare, atenționând că, asemănarea dintre ciupercile otrăvitore și cele comestibile este izbitoare și greu de recunoscut. Recomandarea directorului este să se cumpere ciupercile de la persoane autorizate.
De asemenea, a mai anunțat că este interzisă în această perioadă valorificarea ciupercilor pe piață de către persoanele neautorizate iar în sprijinul sătmărenilor vor fi pădurari care vor urmări în această perioadă situaţia, astfel încât cetăţenii care merg să culeagă ciuperci din păduri să fie atenţionaţi cu privire la riscurile la care se expun ulterior, prin consumul acestora.
Instituția care reglementează autorizații în comercializarea ciupercilor este Agenția Pentru Protecția Mediului Satu Mare, iar în prezent doar trei firme au autorizație în Satu Mare.
Pentru prevenirea unor noi cazuri de intoxicare cu ciuperci, directorii instituțiilor au avut o întâlnire, în cadru unei ședințe cu prefectul Eugeniu Avram, în urma căreia s-a stabilit că în următoarea perioadă echipajele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare din teren vor verifica vânzătorii de ciuperci de pe marginea drumului.
Totodată și instituţiile abilitate vor transmite primăriilor din judeţul Satu Mare planşe care vor conţine imagini şi informaţii despre ciupercile otrăvitoare şi cele neotrăvitoare, astfel încât populaţia să fie corect informată.