PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în vizită la Tribunalul Satu Mare

În cursul zilei de azi, 20 octombrie 2014,  conducerea Tribunalului Satu Mare a fost gazda  Ministrului Justiţiei, domnul Robert Cazanciuc şi a Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii domnul judecător dr. Adrian Bordea. 

Scopul vizitei de azi s-a axat pe două coordonate: vizitarea Palatului de Justiţie Satu Mare în vederea constatării stadiului lucrărilor desfăşurate în cadrul proiectului de Reparaţii Capitale, Consolidare, Extindere şi Modernizare, dar şi discuţii pe marginea activităţilor specifice sistemului judiciar.

La întâlnirea cu oficialităţile sistemului judiciar au participat judecătorii Tribunalului Satu Mare şi preşedinţii instanţelor arondate, în cadrul căreia au fost dezbătute o serie de chestiuni referitoare la implementarea şi aplicarea noilor coduri în materie civilă şi penală, propuneri de eficientizare a activităţii de unificare a practicii judiciare, asigurarea compatibilităţii dintre dispoziţiile legilor de organizare judiciară şi Regulamentul de organizare interioară a instanţelor judecătoreşti.

În contextul acestei vizite a fost abordată şi problema protestului avocaţilor, sens în care a avut loc o întâlnire şi cu reprezentanţii acestora, concluzia fiind aceea că, printr-o mai eficientă comunicare şi colaborare relaţiile pot fi, cel puţin, menţinute la acelaşi nivel de respect reciproc şi normalitate.

În cadrul întâlnirilor cu președinții Curților de Apel şi ai Tribunalelor am promis că voi încerca să vizitez cât mai multe instanțe din teritoriu pentru a discuta direct cu magistrații. La instanțele din Baia Mare şi Satu Mare este prima vizită a unui ministru al Justiției în ultimii 14 ani, iar acest lucru nu este normal. Deciziile pe care le luăm în legătură cu eventualele modificări legislative, alocările de personal, de fonduri, trebuie să țină cont, în primul rând, de părerea judecătorilor pentru că ei sunt cei care iau contact direct cu justițiabilii şi știu cel mai bine ce şi unde trebuie schimbat astfel încât justiția din România să fie nu numai independentă, ci şi rapidă şi eficientă.

La Satu Mare, Ministerul Justiției derulează cea mai mare investiție din fonduri proprii în reabilitarea, modernizarea şi extinderea unei instanțe, iar în cadrul discuțiilor cu doamna preşedinte a instanței am promis că anul judiciar 2015 va însemna pentru magistraţii acestei instanțe finalizarea lucrărilor. Finalizarea acestor lucrări la Palatul de Justiţie va însemna, după cum spunea preşedintele instanței, şi redarea către oraşul Satu Mare a unei clădiri de patrimoniu, poate cea mai frumoasă din oraş. Din fericire, Tribunalul şi Judecătoria Baia Mare au un sediu modern care oferă condiţii decente pentru justițiabili şi magistrați, iar secția civilă a Tribunalului are propriul sediu într-o clădire monument istoric, reabilitată în cadrul programului cu Banca Mondială. Ceea ce va trebui să avem în vedere în perioada imediat următoare este sediul Judecătoriei Sighetu Marmației, unde va trebui să finanțăm lucrări de reparații capitale. Evident, dincolo de aceste aspecte particulare, i-am asigurat pe magistrați de întregul nostru sprijin pentru accelerarea investiţiilor în sediile de instanță, dar şi a celor pentru modernizarea echipamentelor IT şi pentru continuarea suplimentării schemelor de personal” a declarat ministrul Justiţiei.

Vizita de azi este una importantă pentru instanţele sătmărene prin preocuparea arătată de conducerile celor mai importante instituţii ce coordonează sistemul judiciar naţional.