PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Protest al avocaţilor din Satu Mare. Nu mai acordă asistenţă din oficiu

 Avocaţii din cadrul Baroul Satu Mare au început de astăzi o acţiune de protest.

Conform Hotărârii nr. 1/A/2014 a Adunării Generale Extraordinare a Avocaţilor Baroului începând din 1 octombrie 2014, avocații vor declanșa o acțiune de protest, pe durata căreia se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi, pentru luna octombrie.

Redăm în continuare hotărârea:

 

H O TĂ R Â R E    NR.1/A/2014

 Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, întrunită la 29.09.2014, constată că :

          Prin Ordonanţa procurorului emisă la 07.04.2014 în dosar nr.2063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, confirmată de Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare în data de 06.06.2014 în dosar nr.549/II/2/2014al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a dispus clasarea cu privire la infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat,întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie.

          Soluţia de clasare a fost confirmată prin respingerea contestaţiilor formulate de Baroul Satu Mare şi Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Baroul Satu Mare, prin încheierea nr.1132/01.08.2014 dosar nr.6672/296/2014 Judecătoria Satu Mare şi încheierea nr.1158/04.08.2014 dosar nr.6842/296/2014 Judecătoria Satu Mare.

          Se constată că soluţia de clasare, adoptată faţă de infracţiunea săvârşită, respectiv cea de exercitare fără drept a profesiei de avocat, prevăzută şi pedepsită de art.26 din legea nr.51/1995  cu modificări raportat la art.281 Cod penal vechi, confirmată de instanţe reprezintă un precedent judiciar periculos cu efecte directe asupra exercitării profesiei de avocat. Aceste soluţii conferă fără nici o justificare, o aparenţă de legalitate  activităţilor ilegale de asistenţă, reprezentare judiciară desfăşurate de persoane care exercită fără drept activităţi specifice profesiei de avocat.

          Se constată că prin adoptarea acestei ordonanţe şi a încheierilor judecătoreşti menţionate s-au ignorat soluţii anterioare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale CEDO prin care astfel de activităţi au fost scoase în afara legii şi persoanele vinovate au fost trase la răspundere penală prin hotărâri definitive şi irevocabile.

          Având în vedere că fenomenul exercitării fără drept a profesiei de avocat, reprezintă o încălcare a respectării dreptului constituţional la apărare, că aceste încălcări s-au repetat în ultimii ani fără ca organele de Poliţie, Parchete, instanţe judecătoreşti să ia măsuri de eradicare a acestui fenomen,

          Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, cu majoritate de voturi adoptă prezenta

                                       H O T Ă R Â R E   :

                    1. Declanşarea unei acţiuni de protest a Corpului Avocaţilor din Baroul Satu Mare începând cu data de 01.10.2014.

                   2. Pe durata protestului se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi din Baroul Satu Mare, pentru luna octombrie 2014.

                   Activitatea de asistenţă judiciară din oficiu efectuată în baza delegaţiilor emise anterior declanşării protestului, se va desfăşura de către avocaţii astfel desemnaţi , în continuare pe durata protestului până la finalizarea cauzei în dosarele pentru care au fost emise.

                   3. Decanul, Prodecanul ori înlocuitorul de drept al acestora va desemna avocaţi din  oficiu la cerere, în mod excepţional, în situaţii ce impun luarea măsurii arestului preventiv,  în cazul infracţiunilor grave cu violenţă.

                                                      D E C A N

                                   Av. Lupşa Mircea Ioan