Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către președintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Bumbuluț Călin în prezența oficialităților sătmărene, prefectul Eugeniu Avram, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, managerul Spitalului Județean Satu Mare, Erica Venemozer, directorul medical din cadrul spitalului, Paula Mare, directorul DSP, Dorina Dragoș Guran, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Satu Mare, Flaviu Simu, profesorul universitar, dr. acad. Virgil Enătescu și directorul CAS, Georgeta Pop.
Prefectul Eugeniu Avram a transmis mesajul Guvernului României menționând și importanța pe care o are acest eveniment.
”Sunt convins că în cadrul dezbaterilor ample vor fi prezentate lucrări de înaltă știință științifică ceea ce face ca această manifestare medicală să fie una deosebit de importantă pentru acest colț de țară”, a declarat Eugeniu Avram.
L a rândul său, primarul Dorel Coica, a declarat că Primăria și Consiliul Local va sprijini în continuare sistemul de sănătate iar la acest eveniment se simte din nou doctor.
”Vreau să vă spun că Primăria și Consiliul Local a sprijinit sistemul de sănătate și îl va sprijini în continuare. Vă felicit pentru tăria cu care duceți mai departe această conferință medicală în Satu Mare iar azi este o zi specială pentru mine, pentru că astăzi am revenit în marea noastră familie a sistemului de sănătate din Satu Mare. Astăzi mă simt din nou doctor”, a spus Dorel Coica.
Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Satu Mare, Flaviu Simu în discursul lui a atras atenția asupra problemei stomatologiei infantile cu care se confruntă județul Satu Mare. Acesta a declarat că este o problemă unică în toată țara prin faptul că nu este nici un cabinet școlar iar copii sunt abandonați prin neacordarea unui tratament stomatologic planificat.
”Acest lucru nu există, de 20 de ani de ani în permanență o spun că suntem o țară de știrbi prin neacordarea atenției tineretului. Toate țările civilizate acordă atenție educației sănătății și culturii iar noi nu. Nu există nici un cabinet școlar cu toate că am localizat școli care sunt de acord să acorde spații pentru cabinete stomatologice în școli” a afirmat Flaviu Simu.
Zilele Medicale Sătmărene se vor desfășura pe o durată de trei zile în care se vor susține lucrări și conferințe din toate domeniile medicale. Primele două zile vor fi rezervate exclusiv lucrărilor științifice care vizează personalul medical din județul Satu Mare, iar în cea de-a treia zi vor avea loc două secțiuni speciale, una de istorie medicală sătmăreană și medicină și artă.
De asemenea, președintele Bumbuluț Călin, a mai anunțat că pe parcursul celor trei zile se vor aborda cele mai frecvente patologii și anume, patologia laringiană, tiroidiană, respiratorie și chirurgia plastică.
În cadrul evenimentului va avea loc și o decernare de premii și cinci diplome de excelentă pentru participanții la acest eveniment.
Evenimentul a fost organizat Colegiul Medicilor Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare, Universitatea Tel Aviv, Israel, Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară, Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti, Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, filiala Satu Mare și Colegiul Medicilor Dentişti Satu Mare.