PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ziua Armatei la Carei. Ponta aplaudat, Băsescu huiduit (FOTO)

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, parlamentari şi oficialităţi judeţene au participat astăzi la ceremonia organizată la Carei cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Românie, acest teritoriu fiind ultimul pământ românesc eliberat de sub ocupaţia fascistă în 1944.

Băsescu şi Ponta au fost la prima apariţie publică la acelaşi eveniment din această campanie. Ei s-au evitat, preşedintele a salutat garda la sosire, l-a salutat pe primarul Careiului, Eugen Kovacs şi pe câţiva conducători din armată, după care s-a aşezat în coloană şi a început ceremonia.

În discursul său, preşedintele Băsescu a subliniat importanţa Armatei Române începând cu al doilea Război Mondial şi le-a mulţumit soldaţilor pentru devotamentul din cei 10 ani în care a fost preşedinte. Următorul care a luat cuvântul a fost premierul Victor Ponta, acesta mulţumind militarilor nu doar pentru ultimii 10 ani ci pentru eforturile aduse la înfiinţarea statului român.

După discursuri, a urmat defilarea militarilor prezenţi, a celor de la Divizia IV Infanterie GEMINA din Cluj Napoca şi Regimentul 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazu. În cadrul evenimentelor, doi paraşutişti au coborât tricolorul şi un banner cu inscripţia “La mulţi ani, Armata Română”.

Organizatorii au pregătit în acest an un program special, mai mulți militari sportivi  au parcurs traseul armatei române din al doilea Război Mondial, deasupra mulţimii au survolat elicoptere, MIG-uri, fiind pregătite şi mai multe standuri unde militarii şi-au prezentat tehnica din dotare.

De remarcat a fost faptul că din mulţime s-au auzit huiduieli atât după ce preşedintele Traian Băsescu şi-a terminat discursul cât şi în momentul în care a urcat în maşină şi a plecat. De partea cealaltă, numele premierului Victor Ponta  a fost aclamat de membri PSD și simpatizanți.

Vizita premierului a mai cuprins inaugurarea sediului Primăriei Carei, o clădire veche de 200 de ani ce a fost modernizată cu sprijin financiar de la Guvern.

În declarațiile de presă făcute, Victor Ponta a spus că nu s-a întâlnit cu Băsescu.

“Nu m-am întâlnit cu dânsul (…) Domnia sa a stat într-un loc, noi am stat în partea cealaltă. Vreau însă să vă spun un lucru şi vreau să le mulţumesc tuturor, locuitorilor simpli, nu vorbesc de instituţii publice şi militare, care au fost astăzi la Carei”, a spus Ponta.

La remarca unui jurnalist care a arătat că Băsescu a fost huiduit, Ponta a răspuns: “Eu n-am auzit. Sau, mă rog, am auzit aplauzele şi le mulţumesc celor care m-au aplaudat”.

După inaugurare, întreaga delegaţie s-a deplasat în Satu Mare, unde a avut loc ceremonia de depunere de coroane la monumentul Ostaşului Român. Aici a fost oficiat un scurt serviciu religios, au avut loc discursuri ale premierului şi ministrului Apărării în care au mulţumit militarilor români pentru devotament şi au fost depuse coroane de flori atât din partea instituţiilor publice cât şi a partidelor şi a unor asociaţii.