PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consilierii ACL și UDMR, în sprijinul căruțașilor din Satu Mare

Consilierii locali ACL și UDMR vor iniția un proiect de hotărâre care le va permite căruțașilor să circule pe anumite străzi de la periferia municipiului Satu Mare. Propunerea vine după ce un grup de persoane din zona străzii Dara au reclamat faptul că, un pensionar a fost amendat de către Poliția Locală cu suma de 500 de lei și în același timp i-a fost confiscată și căruța.

Consilierii locali, Cosmin Rațiu (ACL), Gergo Butka (UDMR), Masculic Csaba(UDMR) și consilierul județean, Adrian Cozma s-au întâlnit astăzi cu câțiva locuitori de la periferia orașului și le-au ascultat doleanțele. Oamenii au reclamat faptul că zilnic sunt amenințați de către polițiștii locali cu confiscarea căruțelor și mai mult cu amenzi usturătoare, pe care, susțin ei, nu au cum să le plătească. Mai mult, aceștia au afirmat că își asigură traiul din munca pe care o efectuează pe câmp iar dacă le este interzis să circule cu căruțele pe străzile ei nu au cum să își lucreze pământurile.

În sprijinul acestora, consilierii locali au declarat că vor iniția un proiect de hotărâre prin care să le permită să circule cu căruțele pe drumurile de la periferia orașului, care au acces la câmp.

Noi dorim în zona periferică să obținem o hotărâre de Consiliul Local prin care, pe baza unei plăcuțe, care este eliberată de către Primărie, să se aplice pe fiecare căruță și să aibă un fel de autorizație de a circula doar în zona periferică. Să nu înțeleagă cetățenii că vor trece podul s-au că se vor plimba în tot orașul cu căruțele. Nu, doar strict în a-și exercita profesia pe care o fac de zeci de ani”, a declarat Cosmin Rațiu.

O să inițiem un proiect de hotărâre similar cu cel a TIR-urilor, încercăm să impunem un anumit traseu pentru căruțași cu un anumite reguli. Trebuie să permitem, pentru că omul nu are cum să ajungă de pe câmp, au pământuri, au cereale și nu au cum să le aducă acasă de pe câmp”,  a spus Masculic Csaba.

Consilierul județean , Adrian Cozma, la finalul discuțiilor a ținut în mod special să îi transmită un mesaj primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

Vreau să îi transmit un mesaj domnului primar, că ar trebui să fie mai atent în ceea ce privește relația Poliției Comunitare cu cetățenii. Polițiștii comunitari înțeleg să respecte legea probabil de multe ori făcând exces de zel, uneori neînțelegând prevederile legale și uneori aplicând legea nu și în spiritul ei așa cum ar fi normal. Ar trebui să facem  o comparație cu ce ar trebui să însemne Poliția Comunitară și siguranța publică, pentru că avem acel caz nefericit unde Poliția Comunitară trebuia să patruleze”, a declarat Adrian Cozma.