PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consilierii UDMR – PNL critică activitatea Primăriei şi Poliţiei Locale

Consilierii locali ai UDMR şi PNL au criticat în şedinţa de astăzi activitatea Primăriei Satu Mare şi a Poliţiei Locale. Viceprimarul Marcela Papici, membră PLR, s-a arătat oarecum de partea acestora, notându-şi multe dintre probleme pentru a le comunica mai departe.

La punctul “Diverse” de pe ordinea de zi, consilierul PNL (PDL) Cosmin Raţiu a început să prezinte o serie de fotografii de la lucrări prost efectuate în oraş, moment în care o parte a angajaţilor Primăriei s-a ridicat şi a plecat. Chiar dacă viceprimarul Marcela Papici le-a transmis acestora să rămână deoarece ar putea fi “lucruri interesante” aproape toţi au părăsit încăperea. Marcela Papici, în calitate de viceprimar, şi-a cerut scuze în numele angajaţilor care au plecat, promiţând consilierilor că-i va lua la întrebări pe funcţionari.

Vreau să îmi cer public scuze, nu înțeleg reacția, o să am curiozitatea să-i întreb pe fiecare în parte, dacă e o cutumă, un obicei, o comandă, sau ce îi face să creadă pe unii dintre colegii mei că la capitolul diverse, unde consilierii spun ce au văzut sau au constatat într-o lună de zile, n-ar fi important. Sunt absolut şocată de reacţia colegilor mei“, a spus viceprimarul.

Consilierul Cosmin Raţiu a prezentat fotografii de pe diferite străzi, multe dintre ele sparte imediat după ce au fost reparate, străzi cu mizerii, dar şi faţadele unor clădiri din municipiul Satu Mare.  Acesta propune adoptarea unei hotărâri, dacă este posibil, prin care faţadele clădirilor monument istoric să treacă în proprietatea Consiliului Local pentru a putea fi salvate. Consilierul Gergo Butka a reamintit că în bugetul pentru acest an a fost prevăzută o sumă de 200.000 de lei pentru inventarierea şi eventualele renovări de faţade, dar nu se ştie în ce fază sunt lucrările.

Consilierul Cosmin Raţiu consideră că şi parcările ecologice de pe b-dul Coşca, inaugurate în prezenţa “investitorului japonez”, sunt efectuate fără rost, întrucât maşinile nu pot parca decât dacă blochează o bandă, acum nefiind loc suficient nici pentru trecerea pe trotuar.

Îmi pare rău că colegul şi prietenul meu dr. Coica nu este prezent, dar voi relua discuţia când va fi dânsul“, a spus ironic, Cosmin Raţiu.

De asemenea, el a reluat în discuţie lucrările de pe b-dul Octavian Goga, afirmând că proprietarii din zona respectivă nu vor putea ieşi cu maşinile din curţi, pietonii vor fi împroşcaţi cu apă.

Nu a scăpat de critici nici Poliţia Locală, Cosmin Raţiu spunând că trebuie găsită o soluţie pentru ca la periferia oraşului să poată fi permisă circulaţia căruţelor, după cazul bătrânului de 76 de ani, care are 349 lei pensie, a primit 500 de lei amendă şi i-a fost confiscată căruţa.

Am 339 de semnături pentru această petiţie, inclusiv cu CNP. Oamenii solicită posibilitatea de a-şi creşte pentru traiul de zi cu zi animale. Nu am intrat în detaliu, trebuie să găsim un răspuns şi o soluţie“, a spus Raţiu.

În vreme ce şeful Poliţiei Locale, Ioan Precup, a explicat că poliţiştii au procedat legal la confiscarea căruţei, consilierul PNL  i-a reproşat că prioritar pentru poliţiştii locali ar trebui să fie şmecherii cu maşini de zeci de mii de euro care parchează pe trouar în faţa hotelului Dacia, fiind de părere că bătrânul putea fi sancţionat cu un avertisment.

Seria nemulţumurilor a fost continuată de consilierul UDMR Magyar Lorand, care a reclamat o lipsă de sincronizare în colectarea resturilor vegetale din gospodării. Iniţial s-a stabilit o perioadă de două săptămâni în care Florisal să ridice aceste resturi, pe urmă a fost o săptămână de pauză după care a fost încă o săptămână în care se puteau scoate acest tip de resturi în drum. În acea perioadă de o săptămână de pauză, Poliţia Locală a amendat persoanele care şi-au scos resturile vegetale în drum cu bună intenţie.

În loc să dea un avertisment și să spună că perioada va fi prelungită cu o săptămână, aplicăm amenzi. Mi se pare o nesimțire față de populația locală acest lucru, și din punct de vedere al administrativului, care după o experiență de doi ani nu poate să definească această perioadă”, a spus Magyar.

El a cerut ca pentru anul viitor această perioadă să fie mai lungă și oamenii să fie anunțați.

Mai mult, consilierul Maskulik Csaba, a spus că şi acum are resturile vegetale în faţa casei, deoarece nu au fost ridicate de către Florisal, şi a transmis Poliţiei Locală să-l amendeze.

La rândul său, consilierul Gerko Butka i-a transmis şefului Poliţiei Locale că este o problemă de prioritizare,  problema cea mai stringentă fiind acum  siguranţa cetăţeanului, ordinea publică, nu căruţele de la periferie, mai ales după crima care a avut loc în urmă cu trei săptămâni.

Eu cer, din partea locuitorilor, să luaţi măsuri mai concrete şi să comunicaţi cu cetăţenii fiindcă le este frică să circule în oraş“, a spus Butka, care i-a transmis primarului că acum ar fi timpul să comunice cu cetăţenii, nu “pe timp de pace”.

Şeful Poliţiei Locale, Ioan Precup, a răspuns că s-a dublat numărul de patrule, lăsând la latitudinea Poliţiei Române să stabilească locurile în care să patruleze acestea.