PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Municipiul Satu Mare are strategie de dezvoltare până în 2025

În sala de şedinţe a Consiliului Local Satu Mare a fost prezentată astăzi strategia de dezvoltare a municipiului reşedinţă de judeţ pentru perioada 2015-2025. Strategia a fost realizată printr-un proiect european alături de alte oraşe din sud estul Europei.

Prezentarea a fost făcută de către reprezentantul Primăriei Satu Mare, Valentin Sântoma şi reprezentanta firmei care a elaborat documentul, Gabriela Baicu.

La conferinţă, pe lângă primarul Dorel Coica și viceprimarul Marcela Papici au fost prezenţi consilierii locali Magyar Lorand şi Maskulik Csaba, şefi de instituţii şi persoane interesate de proiectele municipiului.

Primarul Dorel Coica a felicitat echipa implicată în realizarea acestui proiect european, el sperând ca în perioada 2014-2020 să se poată accesa foarte multe fonduri europene.

Dr. Gabriela Baicu a prezentat strategia, echipa implicată reuşind să inventarieze 77 de proiecte a căror valoare se ridică la 750-800 de milioane de lei.

Printre proiectele majore cuprinse în strategie se numără: centura ocolitoare a municipiului, drumul expres Nyirehyhaza – Satu Mare – Baia Mare, drumul expres Satu Mare – Halmeu – Turda, construirea unui pod peste Someş, construirea a două poduri pentru pietoni şi biciclişti peste Someş, lărgiri şi modernizări de străzi, înnoirea parcului auto al Transurban, achiziţionarea de autobuze hibride, reţele de staţii self service pentru biciclete, parcări subterane şi multietajate, reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale, înfiinţarea şi dotarea Teatrului de Păpuşi în limba română, înfiinţarea Teatrului de vară, sala polivalentă, amenajarea albiei Someşului pentru navigaţie.

Viceprimarul Marcela Papici susţine că strategia este una care poate fi realizată 100% din punct de vedere teoretic, însă nu este realizabilă.

Din punct de vedere al teoriei sunt realizabile în procent de 100%, problema este că toate proiectele trebuie susţinute cu fonduri. De corectă este corectă această strategie, problema ei este că nu e realizabilă, am văzut foarte multe lucruri frumoase, problema e corelarea acestei strategii, la ce există la nivel financiar într-o municipalitate, cu ce poate să absoarbă o municipalitate. Problema mea este cu identificarea resurselor ca să implementăm strategia“, a declarat Marcela Papici.

Strategia pentru perioada 2015-2025 a fost realizată prin Programul de Cooperare Transnaţională South East Europe.