PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Societatea Carpatină Ardeleană solicită ajutorul sătmărenilor pentru recensământul ciufilor de pădure

ciuf de padureSocietatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare solicită ajutorul locuitorilor pentru recensământul celei mai răspândite specii de bufniță din Europa Centrală, ciuful de pădure (Asio otus).  La monitorizarea acestei specii, inițiată în 2009 de către International Long-eared Owl Network (ILEON), participă voluntari din mai multe țări din Europa Centrală și de Est. În România programul este coordonat de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii “Grupul Milvus”.

Ciufii de pădure trăiesc de obicei în păduri, dar cu sosirea iernii mulți dintre ei se mută în zonele mai protejate ale localităților, deoarece condițiile de aici sunt mai prielnice. În sate, orașe și împrejurimile acestora găsesc mai ușor hrană (rozătoare mici), iar temperatura este mai ridicată cu câteva grade. Se retrag în special pe crengile protectoare ale diferiților arbori (conifere și thuja) unde sunt aproape invizibili.

În Satu Mare se pot observa în Grădina Romei, pe arborii ștrandului, pe străduțe mai liniștite și în grădini unde nu sunt deranjate. Monitorizarea și cartarea locurilor de adunare este o activitate importantă prin care obținem informații despre numărul indivizilor și a factorilor cu efecte negative asupra speciei.

Voluntarii care doresc să contribuie la munca SCA – Satu Mare și să adune informații despre ciufii de pădure sunt rugați să folosească următoarea metodologie: ciufii de pădure trebuie numărați lunar la locurile de iernare, și datele trebuie introduse în formularul de teren care poate fi descărcat de AICI !

Numărătoarea sincronă a păsărilor trebuie realizată în al doilea sfârșit de săptămână al fiecărei luni (14-16 noiembrie, 12-14 decembrie, 9-11 ianuarie, 13-15 februarie, 13-15 martie este doar opțional). În timpul monitorizării deranjul păsărilor să fie minim.

Datele culese vă rugăm să le trimiteți lunar la adresa de e-mail kiss.istvan.robert@ gmail.com. Tot pe această adresă, respectiv la numărul de telefon 0735450562 puteți solicita informații despre recensământ!

SCA – Satu Mare va trimite datele și informațiile culese la specialiștii Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, care centralizează datele în România.

Exit mobile version