PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Gergo Butka: 2014 a fost un an al trotuarelor și al circului electoral (Interviu)

Tânăr om de afaceri, politician, consilier local, iubitor de muzică bună, pasionat de mașini – sunt doar câteva cuvinte în care ar putea fi descris sătmăreanul cunoscut sub numele de Butka Gergo. Descrierile de mai sus le cunoaștem din viața publică a sa. Mai multe despre el ne va spune chiar Gergo Butka, care ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre viața orașului, despre necesitățile acestuia, privite de un om care chiar se implică în viața comunității nu doar ca și consilier municipal, ci ca om, ca un cetățean al acestui oraș.

R:Cine este Gergo Butka pentru sătmăreni?
Gergo Butka: Un cetățean obișnuit care merge dimineața la lucru, după masa se ocupă cu problemele municipiului sau cu un proiect de eveniment, iar seara merge acasă la familie. Ei bine, nu e chiar așa de simplu: din tinerețe activez în cadrul afacerii noastre de familie, din 2004 ca director de vânzări într-un domeniu fascinant al anvelopelor și al automobilelor. Pe lângă acest job, de când am venit acasă din Cluj, îmi găsesc întotdeauna proiecte interesante: concursuri automobilistice, de sporturi extreme, evenimente muzicale și recent, cea mai responsabilă “îndeletnicire” de a fi consilier local al municipiului Satu Mare. 

R: Ce te-a determinat să organizezi acțiuni cu un impact mediatic extrem de puternic și bine primit de public, exemplificând aici Opel DragRacing în Satu Mare?
Gergo Butka: 
Exact ce îi determină pe alpiniști să cucerească noi vârfuri de munți: am început cu niște concursuri locale, am avut primii oaspeți din alte orașe, după care am decis să ridicăm nivelul competițiilor. Astfel, în 2009 am pornit seria curselor de pe Aeroportul Internațional Satu Mare, în 2010 am adus primul jet-car care a evoluat pe o pistă din România precum și alte “ciudățenii automobilistice”, la un eveniment la care au participat peste 10.000 de spectatori. Recent m-am “reprofilat” pe concursuri de sporturi extreme pentru tinerii bikeri și skateri din Satu Mare, iar ultimul proiect îndrăzneț a fost organizarea Festivalului Muzicii de Stradă care a atras peste 5.000 de vizitatori în 3 zile, pe 5 scene am găzduit 101 de concerte a 29 de formații, festival de “generație nouă” pe care am reușit să îl organizez fără finanțare din bani publici. 

 

 

 

R: Când ai intrat în politică și de ce?
Gergo Butka: Încă din studențime am activat în staff-uri de campanie, însă prima “relație oficială” am avut-o în primăvara anului 2012, când am fost căutat de liderii formațiunii UDMR cu ideea de a mă include pe lista consilierilor locali. Am acceptat această propunere din dorința de a mă implica în viața comunității, de a aduce un nou stil “open-minded” în administrația locală și inclusiv în cadrul organizației noastre. De altfel, provenind din domeniul economiei private și din sfera civilă, nu mă consider politician, nu am scopuri politice: doresc să fiu “doar” un consilier local demn de aprecierea sătmărenilor. 

R: Din 2012 ai fost ales consilier municipal pe lista UDMR. Ce poți să ne spui de activitatea prestată în acest consiliu?
Gergo Butka: 
Câteva cifre seci: o singură absență din cele cca 40 de ședințe, mai mult de 30 de interpelări în diferite teme: economice, administrative, sesizări din partea cetățenilor, numeroase propuneri în alte teme diverse. În “spatele culiselor”, în comisiile de specialitate am încercat să aplic două principii: reducerea cheltuielilor inutile din bugetul municipiului și ridicarea eficienței serviciilor publice. Câteva exemple: am propus printre altele, amenajarea unei locații de plimbat câini, număr scurt și urmărire GPS pentru poliția locală, am cerut limitarea accesului la facebook în Primărie, am inițiat aplicarea parcării gratuite pentru mașini hibrid, am călătorit o lună cu autobuzul pentru a cunoaște transportul în public … sunt lucruri mărunte, dar fiecare contribuie într-un fel la ridicarea confortului cetățenilor și sunt mai multe decât simpla prezență la ședințe.

Din nefericire, consilierii au atribuții limitate: nu suntem în executiv, nu avem acces la informații importante, dar împreună cu colegii mei din grupul UDMR vom avea în continuare atitudinea de opoziție constructivă: sprijinim inițiativele care sunt în folosul comunității, dar ne rezervăm dreptul de a critica deciziile nepotrivite, neconformitatea realității cu promisiuni, stilul haotic, stilul balcanic. Bineînțeles, criticile îi deranjează pe mulți, dar vă asigur că fiecare dintre ele sunt întemeiate și dovedite cu cifre. Ar trebui să ajungem la un stil de comunicare în care cifrele, faptele să fie importante, nu orgoliul sau atacurile personale, doar așa se va dezvolta orașul!

R: Cum a fost anul 2014 pentru orașul Satu Mare? 
Gergo Butka: Într-o propoziție aș spune: a fost un an al trotuarelor și al circului electoral. Mai detaliat, a fost un an în care nu s-a lansat niciun proiect semnificativ, doar cele moștenite din 2011-2012, cum ar fi reabilitarea cartierului Solidarității, a Teatrului, a Casei Meșteșugarilor. Nu am văzut niciun proiect consistent, de perspectivă, care să fie și concretizat. În schimb am avut parte de scandaluri: cu salariile angajaților, cu reportofoanele, cu firmele de transport, cu bannere electorale, cu Zilele Orașului și ale Județului, cu bulevardul Octavian Goga, și să nu vorbesc despre “celebrele” atacuri personale, exact ca într-o telenovelă. Însă, cel mai mare dușman al orașului nostru este timpul. 2014 a fost un an în care Satu Mare a bătut pasul pe loc iar celelalte orașe s-au dezvoltat spectaculos.

R: Din perspectiva ta, ca om de afaceri, de ce ar veni un investitor în Satu Mare? Și de ce ar pleca din Satu Mare?
Gergo Butka: 
Am mulți clienți investitori străini, vorbesc cu ei (pe germană și engleză) nu numai despre anvelope ci și despre teme economice. Un lucru este clar: investitorii nu vin la noi pentru ochii noștri frumoși sau pentru o poză de grup, Pe ei îi interesează trei teme majore: forță de muncă ieftină și calificată, facilități fiscale pentru reducerea costurilor investiției și nu în ultimul rând o administrație deschisă, care le creeze un mediu sănătos pentru a-și desfășura activitatea. Și din acest motiv este important ca Primăria să se ocupe realmente de atragerea investitorilor, însă pentru asta nu este de ajuns o excursie de protocol sau o vizită la o fabrică. Prima pârghie serioasă am aprobat-o recent, la inițiativa consilierilor UDMR în Consiliul Local, un proiect concret de facilități fiscale, despre care am mai relatat cititorilor PortalSM, pe acest link și acest link. 

Când vor pleca investitorii? Dacă una dintre aceste trei condiții nu le va mai fi convenabilă și astfel li se va stânjeni activitatea. Sunt rețete macroeconomice și organizatorice pentru fidelizarea investitorilor. Vă dau doar un singur exemplu: ar merita înființat un birou VIP la Primărie care să se ocupe expres cu acești investitori, cu angajați care vorbesc limbi străine și provin din mediul privat nu de la partid, birou care să deruleze o activitate “A2B”, adică “Administration2Business”… 

R: Ești un om care s-a implicat activ în viața culturală a orașului Satu Mare. Cum ți se pare că a fost anul 2014 din acest punct de vedere?
Gergo Butka: 
În Satu Mare se organizează trei tipuri de evenimente: cele “de masă”, cu fumul de mici și politicienii pe scenă, organizate după o rețetă neschimbată de ani de zile, evenimente care îndeplinesc cerințele unui public larg și atât. De cealaltă parte extremă sunt evenimentele “de nișă”, finanțate din bani publici care ating însă o parte nesemnificativă a populației. Sunt puține evenimente care se adresează clasei de mijloc, oamenilor care nu-și regăsesc preferințele de entertainment în BUG Mafia și nici la lansările de cărți. Un exemplu pozitiv este în schimb concertul în aer liber al Filarmonicii sau festivalurile Plopstock, La Dâmburi și RestArt Music. Pot să spun că la primele două categorii, anul 2014 nu a adus nici o îmbunătățire semnificativă, ceea ce este îngrijorător. Celelalte orașe derulează proiecte culturale ample, cu elemente inovatoare, noi nu dăm salariile la timp pentru angajații teatrului … de altfel, sunt foarte multe exemple în alte orașe pe care le-am putea adapta la Satu Mare. 

R: Ce va mai aduce Gergo Butka nou, ca evenimente, în 2015?
Gergo Butka: 
Pentru 2014 mi-am propus și am promis să realizez un eveniment-premieră, fără finanțare din bani publici: Festivalul Muzicii de Stradă. Bifat. Pentru 2015 doresc să merg mai departe cu acest concept dar la un nivel mai ridicat, vom aduce îmbunătățiri serioase, cu accent mai mare pe multimedia, multiculturalism și pe turism de eveniment. Pe lângă acesta, aș dori să cooptez încă o idee ce nu a fost încă în oraș, am în cap mai multe variante: un concurs automobilistic absolut spectaculos, nemaivăzut în regiune sau un alt festival cultural ce în alte orașe a fost de succes. Mai am un proiect îndrăgit care sper să se realizeze în următorul an: reabilitarea zonei lacului UFO și transformarea ei într-o pistă de sporturi extreme pentru tineri, un proiect pentru care am primit un sprijin foarte generos din partea sferei civile. Despre acest proiect vom relata în curând cititorilor PortalSM … deci nu ne vom plictisi nici în 2015 🙂  

R: Unde te vezi peste 10 ani? 
Gergo Butka: În Satu Mare 🙂 Acum serios vorbind, în 2016 voi candida pentru un nou mandat de consilier local, pentru a-mi aprofunda cunoștințele și experiența în administrație. După care voi căuta, bineînțeles, noi provocări. Peste 10 ani voi avea o mașină hibrid dar sper că voi putea circula în oraș cu bicicleta, sper că vom avea stabilitate financiară și vom petrece weekend-uri frumoase nu la shopping în alte orașe ci la evenimente culturale fascinante, aici la noi acasă în Satu Mare.