PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

UDMR reclamă că la comemorarea eroilor Revoluţiei au participat doar preoţi ortodocşi

Preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, şi-a exprimat astăzi nemulţumirea cu privire la faptul că la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani de la Revoluţie nu au participat decât preoții ortodocși. 

Pataki Csaba s-a arătat nemulţumit de faptul că deşi patru din cele şapte persoane din judeţ ucise în decembrie 1989 sunt de etnie maghiară, la manifestările din Piaţa 25 Octombrie nu au fost invitaţi să participe preoţi reformaţi sau catolici.

Din cele şapte victime provenite din judeţul Satu Mare, patru făceau parte din comunitatea din care provenim şi noi. Mi s-ar fi părut normal, în spiritul Revoluţiei de acum 25 de ani, ca măcar un preot care poate că avut aceeaşi religie sau limbă maternă ca şi cei patru martiri, să aibă acces măcar două minute în rândul ceremoniilor organizate astăzi. Mai nou, din păcate, a devenit o tradiţie, eu mai ţin minte când era şi preot reformat şi un preot catolic“, a spus Pataki.

În opinia sa, religia fiecărei persoane ar trebui respectată, cu atât mai mult cu cât la investirea în funcție a președintelui Klaus Iohannis a fost prezent și arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, pe lângă Patriarhul Daniel.

Deci dacă la nivel naţional se respectă fiecare cetăţean al acestei ţări, minim minimorum ar trebui să fie respectat şi în judeţul Satu Mare. Asta înseamnă că o parte  din clasa politică din Satu Mare nu a înţeles absolut nimic din votul din 16 noiembrie“, a punstat senatorul.