PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cancerul mamar

cancer-la-sanAnual, peste 41.000 de famei sunt diagnosticate cu cancer, in Regatul Unit, o treime din toate cazurile de cancer la femei. Printre persoanele bolnave nu se numara numai femei, ci si barbati – 300 de cazuri anual. Dar vestea este buna ca, datorita depistarii din timp a bolii si a tratamentelor moderne, tot mai multe femei reusesc sa invinga in lupta cu cancerul. In cazul acestei boli, procentul deceselor scade in fiecare an – la 5 ani de la diagnosticarea cu cancer la san, 80% dintre femei sunt sanatoase. Incidenta cancerului la san creste la femeile in varsta. Este o boala rara la femeile de sub 30 de ani, fiind mai intalnita la cele care trec de menopauza, si chiar si mai frecventa la femeile de 60-70 de ani. Din pacate insa, la o femeie tanara, boala este mai agresiva decat la una mai in varsta. Totusi, indiferent de varsta, este cumplit sa afli ca ai cancer.

 

De ce mi se intampla mie?

Daca  rude de gradul I au avut cancer de san inseamna ca si in cazul tau exista un risc crescut. Cancerul la san, este  o boala complexa si inca neinteleasa pe de-a intregul – in cazul multor femei nu conteaza foarte  mult mostenirea genetica, este vorba mai degraba despre o combinatie de diferiti factori din stilul de viata, care interactioneaza cu genele si declanseaza boala.  Cancerul de san este o afectiune atat de comuna , incat multe femei au pe cineva in familie – o bunica, o matusa – care a avut aceasta boala. In general, asta nu trece automat pe lista persoanelor cu risc crescut de imbolnavire, alta e situatie insa daca vorbim despre o ruda de gradul I (mama, sora), care a fost diagnosticata cu cancer la san inainte de menopauza. Cu cat numarul rudelor apropiate afectate este mai mare si cu cat ele erau mai tinere cand au fost diagnosticate  cu cancer, cu atat creste riscul in cazul tau.

 

Gena cancerului de san

Potrivit estimarilor, intre 5 si 10 procente dintre cancerele de acest tip sunt cauzate de o predispozitie genetica datorata unei mutatii sau a unei gene anormale. Pana in prezent au fost identificate trei gene cu risc  crescut de declansare a unui cancer de san BRCA1, BRCA2, si p53. Probabil ca mai sunt insa si altele care nuau fost inca descoperite. Aceste gene pot fi identificate acum prin teste genetice, care sunt insa foarte scumpe. Din cauza riscului foarte mare de cancer la san, multe femei purtatoare ale acestei gene opteaza pentru o masectomie bilaterala ca masura preventiva, dar in mod evident aceasta este o decizie personala extrem de dificila.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
sonichita2000@yahoo.com

Exit mobile version