Concursul a fost precedat de un parastas de pomenire a Poetului, moment desfăşurat la biserica strămoşească din Apșa de Jos. Apoi, la Şcoala de Artă, a urmat concursul propriu-zis, la eveniment participând dascăli şi elevi de la şcolile româneşti din Transcarpatia, din localităţile: Slatina, Strâmtura, Bouţu Mic, Topcino, Cărbuneşti, Podişor, Plăiuţ, Bouţu Mare, Dobric, Apşa de Jos, Biserica Albă, Apșa de Mijloc, dar și concurenți din localitatea Poroșkovo.
Juriul de specialitate a apreciat concurenții
Copiii s-au întrecut în a exprima prin grăire şi simţire frumuseţea versului eminescian, iar un juriu de specialitate format din profesorii Niţa Şuşca (Plăiuţ), Aurica Dan (Podișor), Ana Puliska (Slatina) și reprezentantul Universității din Ujgorod, alături de conf. univ. dr. Mircea Farcaș, prof. dr. Ion Petrovai şi prof. dr. Natalia Lazăr – președintele juriului – a avut dificila misiune de a desemna câştigătorii.
Au fost decernate numeroase premii și diplome speciale la categoriile recitare, interpretare muzicală, interpretare dramatică și montaj literar-artistic. Dintre premianţi amintim pe: Simionca Valentina (Slatina), Marina Alexandrina (Plăiuț), Iovdi Anghelina (Apşa de Jos), Bilețchi Ciprian și Ractei Claudiu (Slatina), Vlad Carolina, Pipciac Carolina și Britaniuc Monica (Plăiuț), grupul de volohi (români) din Poroșkovo.
Sărbătoare a românilor de pretutindeni
Pe lângă membri ai comunităţii româneşti din Transcarpatia au fost prezenți: ministrul Ionel Ivan – Consulatul General al României la Cernăuți, delegația din Oradea, condusă de dl. Tiberiu Morar, delegația din Sighet, condusă de directorul Muzeului Maramureșului, Gh. Todinca, delegația băimăreană, condusă de prof. Vișovan, grupul din Poroșkovo condus de Vasile Lakatoș și reprezentantul județului Satu Mare, dr. Natalia Lazăr.
Au fost momente de profundă emoţie accentuată, parcă, de dulcea rostire în graiul maramureşean, iar, în final, strădania copiilor a fost răsplătită cu numeroase premii, constând în cărţi şi diplome. Premiile au fost oferite de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Consulatul General al României la Cernăuți, Asociaţia Culturală „Mara Oaş”. Aniversarea a continuat cu depuneri de flori la bustul Poetului, aflat în localitatea Biserica Albă.
Încă o dată spiritul eminescian a fost acela care a unit românii de pretutindeni, confirmându-se faptul că Mihai Eminescu este „expresia integrală a sufletului românesc”.