PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Nodulii la sân

noduli sanNodulii care apar la sani nu sunt cauzati intotdeauna de cancerul mamar – ei se pot datora unui tesut firbos benign, unui chist, unei zone non-invazive de inflamare sau unei mastite. Cele mai frecvente tipuri de noduli sunt chisturile pline cu lichid si fibroadenomul. Chisturile sunt putin mai tari la palpare, dar nu dure, in timp ce fibroadenomul, care este rezultatul unui amestec de tesut glandular si fibros, este de obicei mai moale si usor mobila in interiorul sanului. Desi medicii cu experienta isi pot da seama care este natura unui nodul la san, studiile au aratat ca pana si acestia se pot insela. Asta inseamna ca o femeie cu un nodul  persistent ar trebui sa fie supusa unor investigatii medicale la o clinica spacializata pe astfel de probleme. Este nevoie de o examinare facuta de un specialist, urmata fie de o mamografie, fie de o ecografie cu ultrasunete la san, fie de amandoua.

La cele mai bune spitale, aceste teste se fac intr-o singura sedinta, dar rezultatele unei biopsii pot dura mai multe zile. Tratamentul nodulilor care s-au dovedit necancerosi depinde in primul rand de marimea lor si de circumstante individuale. Nodulii mici de pana la 4 cm, sunt in general lasati in pace, de cele mai multe ori se retrag de la sine, dar unele femei sunt predispuse sa dezvolte in mod repetat noduli, iar extirparea lor repetata ar putea lasa sanul plin de cicatrice. Totusi multe femei doresc extirparea nodulilor mai mari. Acest lucru se face de obicei printr-o operatie care nu presupune spitalizare, sub anestezie locala sau generala in functie de pozitionarea nodulului.

 

Mamografiile

O mamografie este o poza a sanului facuta cu raze X. Fiecare san este asezat pe o placa speciala dreapta, apoi o alta placa este apasata usor pe san, ceea ce ajuta la obtinerea unei imagini clare. De obicei sunt facute doua expuneri pentru fiecare san in parte, una de deasupra si alta din lateral. Nu este o procedura prea confortabila, iar unele femei o considera chiar dureroasa, dar, din fericire, nu dureaza decat cateva minute. Desi un cancer mamar avansat apare aproape intotdeauna clar pe mamografie, exista cazuri cand acesta nu este vizibil – se stie ca aproximativ 10% dintre cauzele de cancer mamar nu apar la mamografie, iar asta inseamna ca si daca rezultatul este normal, trebuie sa continui sa palpezi regulat sanii, pentru a descoperi eventual noduli sau alte anomalii.

Ca toate razele X si mamografiile expun sanul la radiatii ceea ce presupune un risc usor crescut de cancer mamar. Totusi s-a estimat ca se inregistreaza  un caz de cancer declansat de razele X la peste 25000 de mamografii facute. Totusi este un motiv pentru care nu ar trebui sa iti faci acest test prea des – mamografia repetata o data la cateva luni inseamna prea multe expuneri. Ideal ar fi ca o femeie trecuta de 50 de ani sa faca o mamografie o data la 12-18 luni.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
sonichita2000@yahoo.com

 

Exit mobile version