PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Noi controverse în ședința de Consiliul Județean

sedinta Consiliul Judetean (42)O şedinţă de Consiliu Judeţean, ce în mod normal ar fi trebuit să dureze maximum 30 de minute deoarece au fost doar nouă proiecte pe ordinea de zi, a fost prelungită la aproape două ore din cauza schimburilor de replici dintre consilieri. Consilierii opoziţiei au atacat aproape fiecare proiect de pe ordinea de zi, preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor fiind de părere că intervenţia acestora, în special a PNL-istului Adrian Cozma, s-a datorat faptului că şedinţa a fost transmisă în direct de posturile locale de televiziune şi ar dori să-şi facă reclamă.

Discuțiile au început chiar de la primul proiect de pe ordinea de zi, cu privire la rectificarea bugetului. Consilierul Radu Giurcă a anunţat că PNL nu votează acest proiect deoarece aşteaptă o strategie coerentă de la conducerea Consiliului Judeţean. La rândul său, consilierul UDMR Kovacs Mate a cerut explicaţii cu privire la reducerea sumei de 100.000 de lei ce era prevăzută pentru construirea noului sediu al Bibliotecii Judeţene. Deşi întrebarea sa se dorea a fi mai mult critică la adresa conducerii Consiliului Judeţean, preşedintele Adrian Ştef a spus că de fapt se face o mare economie la bugetul judeţului, din moment ce investiţia este preluată de către Compania Naţională de Investiţii.

S-au mai purtat discuţii în jurul a ceea ce înseamnă abţinere şi vot împotrivă, după ce Comisia de buget a avizat favorabil acest proiect cu trei voturi pentru şi trei abţineri. Unii s-au exprimat că abţinerea este un vot împotrivă, în vreme ce alţii susţineau că nu există majoritate și cele trei voturi pentru nu sunt suficiente. După discuţii a reieşit că avizul este de fapt favorabil, unul dintre membrii care nu a participat la şedinţă de comisie exprimându-se pentru ulterior.

Discuţii aprinse au fost şi la proiectul privind modificarea statului de funcţii la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, unde consilierii au cerut mai multe lămuriri cu privire la cele două persoane care au fost avansate în funcţie şi criteriile după care s-a făcut propunerea. După ce li s-a adus lămuririle necesare, cu privire la persoanele repective, proiectul a fost votat de consilieri, însă cu abţinerea opoziţiei. În schimb, proiectul de modificare a statului de funcţii de la Muzeul Judeţean a fost amânat din cauza unor erori din documentații. Consilierul Stier Peter a semnalat că sunt unele inadvertențe, adică a primit o variantă de proiect iar la ședință s-ar fi prezentat altă variantă sau în unele documente ar fi apărut că muzeul are doi directori adjuncţi deşi în realitate sunt trei, astfel că proiectul a fost amânat. Stier Peter a avut mai multe remarci de-a lungul şedinţei, vicepreşdintele Mircea Govor sugerând că ar profita de camerele de filmat și că s-ar pregăti pentru o candidatură în 2016, lucru care l-a deranjat pe consilierul UDMR care a afirmat că probabil a fost înţeles greşit.

La punctul Diverse a fost reaprinse discuţiile după ce consilierul Alexandru Panea a spus că situaţia din spital este jalnică, el fiind internat şi trimis să-şi cumpere medicamente de la farmacie. Directorul medical i-a explicat că bugetul spitalului este limitat, situaţia la nivel naţional nefiind foarte bună, motiv pentru care fondurile se direcționează mai mult către cazurile grave şi tratamente cu cost redus, fiind cazuri când pacienţii preferă să-şi cumpere medicamente mai bune din buzunarul lor. Vicepreşedintele Mircea Govor a spus că s-au depus eforturi serioase pentru modernizarea spitalelor, nici el nefiind de acord cu această practică.

Tot la încheierea şedinţei, consilierul Adrian Cozma a readus în discuţie subiectul angajaţilor SC Palat Jud, firmă care are 50 de angajaţi, din care 37 detaşaţi la alte instituţii. Cozma a cerut în scris explicaţii cu privire la temeiul legal în care aceşti angajaţi au fost angajaţi tocmai în perioada în care s-au blocat angajările. Adrian Ştef i-a promis un răspuns în scris, precizând că această situaţie este din anul 2008.

Exit mobile version