PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Defilare cu husari de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (FOTO& VIDEO)

În 15 martie se celebrează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătoare cu adânci semnificații pentru toți maghiarii de oriunde din lume. Nici la Satu Mare sărbătoarea considerată una dintre cele trei mari sărbători naţionale ale maghiarilor nu a trecut neobservată, având în vedere faptul că în județul nostru circa 40% din sătmăreni sunt de etnie maghiară.

La împlinirea a 167 de ani de la Revoluţia maghiară din 1848, mii de sătmăreni maghiari au participat la un marș prin care au sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Maghiarii din Satu Mare s-au adunat la ora 12:00, la plăcuța comemorativă Petofi Sandor din centrul orașului, pentru ca mai apoi, însoțiți de husari călare, să defileze până la bustul lui Petofi Sandor din Piața Eroii Revoluției. Manifestanții au intonat poezii și cântece istorice maghiare la bustul lui Petofi Sandor, unde au mai avut loc o slujbă și o ceremonie de depunere de coroane.

Printre personalităţile publice prezente la eveniment s-au numărat ministrul Dezvoltării din Ungaria, Sesztak Miklos, parlamentarul din Ungaria Tilki Attila, senatorul Pataki Csaba, președinte UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, episcopul Eugen Schonberger, consilieri județeni și locali ai UDMR Satu Mare.

Este o sărbătoare care de 167 de ani este cea mai importantă din cultura maghiarilor, indiferent în ce părți ale lumii trăiesc. Pentru sătmăreni, este un îndemn, o sărbătoare de unitate, de început de primăvară și în sens propriu și sufletesc, este un îndemn de înnorire, de o speranță de viață mai bună”, a declarat senatorul Pataki Csaba.