PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PLR a donat un calculator copiilor cu autism de la Centrul Sf. Benedict

Președintele Partidului Liberal Reformator Satu Mare, Adrian Ștef, împreună cu viceprimarul Marcela Papici au făcut astăzi o faptă bună, donând copiilor cu autism de la Centrul Sfântul Benedict un calculator performant și mobilier. Peste 50 de copii diagnosticați cu autism vor putea comunica mai ușor cu ajutorul acestui calculator.

În cadrul acțiunii caritabile, viceprimarul Marcele Papici a declarat că valoarea investiției este de 3.500 de lei, bani strânși de către membrii PLR prin intermediul unei tombole.

”Ne pare foarte bine că am ajuns în această zi  în care culegem roadele acțiunii noastre care a avut loc în luna februarie, și anume tombola pe care am organizat-o la o întâlnire de socializare a membrilor Partidului Liberal Reformator. Din resursele finaciare identificate și stânse în acel moment, am reușit pentru copiii cu autism de la Centrul Sf. Benedict să achiziționăm un calculator care are un soft incorporat pentru a-i ajuta să comunice. Investiția a fost de 3.500 de lei iar din diferența sumei am reușit să facem un mobilier pentru depozitarea hăinuțelor și încălțămintea”, a declarat Marcela Papici.

La rândul său, președintele PLR, Adrian Ștef, a declarat că acestă acțiune poate fi luată drept model, făcând un apel sătmărenilor să se alăture pentru a-i ajute pe acești copii.

”Este o acțiune care poate să fie un model, cum putem să ne implicăm și să aducem un lucru folositor pentru acești copii. Vedem la acest centru cum încercăm să fim alături de acești copii minunați, sunt mai diferiți decât noi, dar putem să îi ajutăm cu acest calculator ca să se exprime. Vrem să transmitem opiniei publice că este o acțiune  prin care putem să luăm niște lucruri utile acestor centre iar dacă sunteți interesați să fiți parteneri în asemenea acțiuni, puteți să vă adresați Direcției de Protecție a Copilului”, a declarat președintele PLR, Adrian Ștef.

Calculatorul se poate muta cu ușurință în fiecare clasă și poate fi  folosit de toți copiii, fiind o variantă touchscreen. Neavând abilități de comunicare verbală, cu ajutorul pictogramelor copiii vor învăța să utilizeze softul pentru a-și putea exprima dorințele și sentimentele, pentru a comunica. În  cele mai recente softuri, atunci când dai click pe o pictogramă, se rostește cuvântul respectiv în limba aleasă în prealabil. Auzind cuvântul pe care ei îl recunosc după pictogramă (de exemplu poza unui măr = cuvântul  MĂR), copilul poate face asocierea dintre pictogramă și pronunția cuvântului.

Alături de calculator, din aceeași sursă financiară, s-au asigurat fonduri și pentru mobilier de hol, astfel încât copiii să aibă condiții propice de depozitare a hăinuțelor și încălțămintei.

PLR Satu Mare își dorește ca orice acțiune întreprinsă să aducă o bucurie semenilor noștri care merită tot respectul pentru lupta pe care o duc cu viața.

Drept mulțumire, din partea copiilor de la Centrul Sf. Benedict, Adrian Ștef și Marcela Papici au primit două tablouri făcute de ei înșiși.