Alături de primar, la conferinţă s-a aflat şi Valentin Sântoma, cel care a coordonat realizarea acestei strategii, el afirmând că din luna noiembrie de când s-a aflat în dezbatere publică această strategie nu a primit nicio observaţie. Potrivit acestuia, strategia era extrem de importantă pentru perioada 2014-2020 deoarece proiectele care nu sunt cuprinse într-un astfel de document pur şi simplu nu vor putea primi finanţare. El consideră strategia un document pragmatic cu toate proiectele realizabile deoarece sursele de finanţare prevăzute sunt din fonduri europene. Referitor la subiectele invocate de consilieri, Sântoma a făcut unele precizări, şi anume: clădirile din centru sunt vizate pentru reabilitare; municipiul Satu Mare are interconectare cu Oradea, constatată de către ADR N-V; strategia are conectare şi cu Clujul; judeţul este fruntaş la producţia de căpşuni şi nuci, se prevede dezvoltarea industriei de cercetare-dezvoltare în jurul industriei alimentare; tinerii sunt în centrul strategiei, se doreşte realizarea de campusuri şcolare, campusuri studenţeşti, crearea unui institut de cercetare, în special pentru industria alimentară; jumătate din strategie are legătură cu zonele verzi, inclusiv amenajarea malurilor Someşului, realizarea unei căi navigabile; este posibilă realizarea cu o sumă modică amenajarea terasei Palatului Administrativ care ar putea fi un punct de atracţie turistică.
Coordonatorul strategiei a mai spus că aceasta a fost realizată de persoane specializate, cadre universitare de la ASE Bucureşti, Universitarea de Arhitectură, un cadru universitar specializat în mediu şi o specialistă în domeniul social, după consultarea a peste 50 de persoane şi ONG-uri.
“Mărturisesc că această apreciere (că strategia ar fi realizată de extratereştri – n.r.) chiar m-a durut, nu o merită cei care într-adevăr au depus suflet pentru realizarea acestui proiect. Textul acestui document a fost nu muncit, răsmuncit, ca orice realizare umană este cu siguranţă perfectibil, dar vă spun cu deplină încredere că am convingerea că textul, cu condiţia să fie lecturat, se poate apăra singur, nu am eu nevoie să-i fac apologia. Din noiembrie aşteptăm sugestii şi reclamaţii, nu au venit din nicio sursă“, a spus Sântoma.
“Legat de cei trei strategi, dl. Nits, dl. Maskulik, dl. Butka aş vrea să-i întreb şi să-mi dea răspunsul în scris: care a fost strategia după care a fost condus municipiul timp de opt ani, în timpul fostului primar, dacă au avut o strategie sau nu au avut. Strategia aceasta a început să fie scrisă în 2013, eu sunt primar din 2012, deci în momentul în care am venit la primărie am dorit să avem o strategie pentru cel puţin 10 ani ca să putem să dezvoltăm“, a declarat Coica.
Primarul i-a răspuns lui Maskulik “Dânsul din punctul meu de vedere are o involuţie, şi administrativă şi politică, în sensul că a devenit un fel de Geoană al UDMR-ului. Şi cum Geoană lucrează în parteneriat şi el îl are partener pe dl. Butka, deci doi strategi. Din punctul meu de vedere strategia lor e bună pentru dânșii. Probabil că punctul unu pentru ei este să-şi asigure un loc de muncă stabil. Faptul că dl. Maskulik şi-a anunţat candidatura la primărie în tandem cu dl. Butka viitorul manager city al municipiului, probabil, înseamnă că vor să se stabilizeze din punct de vedere al activităţii practice, nici acuma nu ştiu dacă dînşii lucrează sau nu lucrează undeva“, a spus primarul.
În opinia primarului, pentru Gergo Butka tineri înseamnă relaţii bune cu ONG-uri care organizează întâlniri educativ culturale şi patriotice. “Eu am informaţii foarte serioase că transmite şi mesaje patriotice, probabil patriotism local, internaţional“, a spus primarul.
Ironic, el a spus că aşteaptă propuneri de la consilier pentru strategie şi că dacă doreşte se poate face un capitol special “tinerii d-lui Butka, ca să se regăsească şi dânsul“.
Edilul a ţinut să precizeze că în contractul de mobilier stradal s-au prevăzut locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport sintetice, terenuri de mini bascket, pistă de skatebord, piste pentru bikeri. De asemenea, el a amintit de proiectul sălii polivalente şi a bazinului de înot. “După concepţia d-lui Butka, la acea sală polivalentă unde se pot desfăşura fel şi fel de manifestări, vor avea acces tinerii care sunt trecuţi de 65 de ani. Facem un bazin de înot, în concepţia d-lui Butka vor avea acces tot tinerii trecuţi de 65 de ani, cu prioritate pentru cei care au cupon de pensionar de boală. Facem o sală de popice şi bowling, deci la popice ziua vor merge popicarii care se vor antrena iar seara la dat cu bila vor veni tinerii care sunt trecuţi de 70 de ani pentru că la intrare se va face pe baza tichetului gratuit elaborat de Transurban“, a afirmat primarul.
“Domnul Nits a condus comisia de urbanism ani de zile, îl întreb public şi vreau să-mi răspundă în scris: Domnule Nits, după care strategie aţi condus, ca şi consilier local împreună cu fosta administraţie, oraşul acesta? Pentru că în 2012 când am venit am găsit un oraş praf, sărac, visteria municipiului era goală, datorii de nu ştiu cât, plus un credit de 20 milioane euro pe care fosta administraţie l-a luat, bineînţeles sub patronajul UDMR”, a precizat primarul.
De asemenea, el îl întreabă pe Nits Janos ce reacţie a avut când s-au întrăinat “bijuteriile oraşului”, adică Dacia, Filarmonica şi ștrandul, pentru că atunci la conducere erau Pisti Szabo, Iuliu Ilyes şi aveau majoritate.
Tot referitor la Dacia, primarul îi dă un sfat consilierului Valeriu Bancea, şi anume să pregătească o comisie de jurişti care împreună cu “cei cu abilităţi” să verifice dacă întrăinarea celor trei bijuterii ale municipiului s-a făcut corect. Mai mult, primarul a afirmat că face tot ce se poate ca Dacia să reintre în patrimoniul municipiului, în momentul de faţă efectuându-se o expertiză care să stabilească pierderea morală şi de imagine a municipiului prin degradarea acestei clădiri. În momentul în care va fi un rezultat final, decizia cu privire la viitorul Daciei va aparţine consilierilor locali.
“Le cer consilierilor să facă o comisie de lucru şi să verifice în ce condiţii a fost concesionat ştrandul municipiului. La întâlnirea cu prefectul, pensionarii au cerut din nou reduceri. Cei care au luat în concesiune îşi bat joc de pensionari, îi mint, ba că-i lasă ba că nu-i lasă. Dacă domnii consilieri sunt preocupaţi de strategie, de viitorul municipiului, faceţi o comisie, verificaţi cum s-a dat ștrandul şi să reintre în patrimoniul municipiului, nu să dăm din gură ca nişte demagogi că aia nu-i bună“, a adăugat primarul.
“Am asistat de foarte multe ori la punctul Diverse, şi am văzut că acolo de mult demagogism, mult populism, nişte idei infantile din parte unora dintre consilieri. Îmi pare rău să o spun, dar o spun şi din punct de vedere medical că sunt şi medic. Nu am timp să pierd să ascult, mai ales că a început şi campania electorală. Deci strategul de Maskulik şi cu Butka deja au demarat, au furat startul şi au devenit campioni din partea UDMR-ului. Probabil din partea UDMR-ului vor apărea şi alţi candidaţi, cu cât mai mulţi cu atât mai bine că populaţia o să aleagă pe unii dintre cei mai buni. Dl. Maskulik a devenit Geoană al UDMR-ului şi lucrează în tandem. Ce au în comun Vanghelie şi cu Butka? Amândoi se exprimă extrem de greu în limba română. Nu-i o jignire, asta este“, a spus Coica.
Referitor la demolarea garjelor, Coica le-a transmis consilierilor că decizia este fermă chiar dacă îşi crează duşmani şi dacă vor reveni la putere UDMR-iştii vor avea ocazia să le construiască din nou.
Stropirea împotriva căpuşelor va avea loc începând cu 30 martie, în funcţie de vreme, iar dezinsecţia va începe după 20 aprilie 2015.
“Eu nu am timp să-i ascult toate interpretările. Dl. Maskulik zi de zi e prin primărie, e prin biroul primarului, intră prin birouri, mai trage cu urechea, mai ascultă, după care îşi face propria strategie. Strategia lui Maskulik şi Butka este să aibă un loc de muncă stabil patru ani de zile”, a punctat edilul.
“Oamenii aceştia s-au autointitulat candidaţi, dar eu sunt convins că UDMR-ul va găsi oameni serioşi, UDMR-ul are oameni valoroşi, oameni cu prestaţie. Ca să fii primar în municipiul Satu Mare, care înseamnă 60% români, ca să fii manager city trebuie să ştii să vorbeşti limba română , dacă nu să şi scrii“, a adăugat edilul.