Deputatul Erdei Istvan a vorbit despre un proiect de ordonață de urgență care vine în sprijinul acelor persoane care au luat credite în franci elvețieni și în general în diferite valute iar în urma deprecierii leului au ajuns să suporte niște rate care au trecut de pragul suportabilității.
Potrivit deputatului, proiectul menționat are un aspect pozitiv pentru că vine în ajutorul celor care au luat credite ipotecare și nu ține cont numai de creditele luate în franci elvețieni ci și de creditele luate în valute. Mai mult, deputatul suține că intră în vigoare acest program de ajutorare a persoanelor numai în cazul în care raportul dintre valuta respectivă și leu depășește 50%, fapt pentru care deputații UDMR au venit cu propunerea să nu se aștepte deprecierea valutei până la 50% și să fie eligibili acei oameni în momentul în care valuta se depreciază cu 30%, ”asta va fi propunerea noastră și să vedem dacă majoritatea va vota inițiativa noastră”.
Pesoanele eligibile care au dreptul să participe la acest program vor fi doar cei care au luat credite ipotecare, la care rata de îndatorare a persoanei depășește 250 de lei.
La rândul său, deputatul Kereskenyi Gabor a prezentat proiectul de modificare a legii privind finanțarea partidelor politice și a campanilor electorale, menționând că această lege prezintă care sunt sursele de finanțare a unui partid politic și urmează să fie supus dezbaterii.
Potrivit acestuia, este o modificare importantă și argumentul pentru care gupul UDMR s-a abținut la votul acestui act normativ, este că contribuțiile pentru campaniile electorale se depun și se virează numai de către candidați iar în opinia lor acest lucru înseamnă că finanțarea campaniilor electorale din atribuțiile partidelor politice intră în atribuțiile candidaților, fapt pentru care acei candidați cu un potențial mai mare vor avea posibilitatea de a cumpăra locurile eligibile de pe listele de partid. Suma care se poate cheltui pentru campania electorală este raportată la salariul minim brut pe economie.
Senatorul Pataki Csaba a anunțat că a reușit să convingă reprezentanții Ministerului Muncii și de comun acord cu ei vor veni cu o propunere legislativă care va fi benefică pentru șomeri și pentru autoritățile publice locale. Este vorba de angajarea pe maximum 12 luni a șomerilor atât la autorități publice locale cât și la servicii sociale, respectiv firmele care lucrează în scop social. Banii nu vor fi dați din fondul Primăriei ci din fondurile ajutorului de șomaj, fapt ce va crește gradul de ocupare a populației.