„PROPAGANDĂ JIHADISTĂ”. Hassib El Mahdali, 36 de ani, a condus, în ultimii doi ani, o afacere cu produse din carne la Satu Mare. Tot din 2013, Serviciul Român de Informații susține că l-a monitorizat atent, iar săptămâna trecută i-a cerut expulzarea, la pachet cu alți cinci cetățeni străini. SRI nu le-a divulgat identitatea, dar afirmă că ei erau reprezentanții unor companii cu capital străin și că, în același timp, făceau propagandă jihadistă și recrutau militanți pentru zonele de conflict în care acționează cele două organizații teroriste. Curtea de Apel București i-a declarat indezirabili pe toți șase, într-o ședință cu ușile închise din data de 31 martie 2015.
Hassib este singurul dintre cei expulzați care a reprezentat o firmă în România. Conexiunile acestei afaceri ajung până în Marea Britanie.
Camelia Gagu, avocata celor șase ne-a declarat: “Da, sunt avocata acelor cetățeni. Mai multe date nu vă pot comunica pentru că nu am acordul clienților, dar oricum nu este oportună o discuție în acest moment pentru că instanța nu a motivat hotărârea. În plus, mai sunt căi de atac”. Judecătorii Curții de Apel au hotârat că toți cei șase străini să fie expulzați “de îndată”, dar a fixat un termen de zece zile de la comunicarea deciziei în care ei pot face recurs.
“SUNT NEVINOVAT”. Hassib El Mahdali a rămas activ pe rețelele sociale după ce autoritățile române l-au declarat indezirabil și i-au blocat accesul în România pentru o perioadă de șapte ani. Pagina lui de Facebook îi este dedicată profetului Mahomed, iar el însuși s-a declarat un musulman din Soissons – o localitate aflată la o 100 de kilometri de Paris – , după atacul terorist de la începutul acestui an asupra jurnaliștilor de la publicația franceză Charlie Hebdo.
Moscheea din Soissons, la care face referire El Mahdali, a fost atacată cu cinci focuri de armă la trei zile după asasinatele din redacția publicației franceze.
“Sunt nevinovat și nu am nimic de ascuns”, ne-a spus Hassib, care a adăugat că îi cunoaște pe ceilalți cinci din dosar: “Sunt oameni de treabă și muncitori. Deocamdată, nu pot să vorbesc prea multe că există un dosar pe rolul instanței. Suntem nevinovați 100 la sută, asta e sigur!”.
Hassib a negat totodată că ar fi un simpatizant al organizațiilor teroriste menționate în comunicatul SRI. În ultimul an, el a făcut naveta între Soisson și Satu Mare, ocupându-se în același timp de o afacere în Franța și de o alta în România. Sunmeat Group, firma din Satu Mare, a fost înființată în 2013 de marocanul Samir El Mahdali și de un alt francez de origine arabă, Abderahman Anani.
Hassib, care a fost administratorul firmei românești încă de la început, nu a dorit să ne spună în ce fel e înrudit cu celălalt El Mahdali, dar susține că împreună aveau planuri mari la Satu Mare: “Vroiam să investim în producția de carne!”.
O activitate similară a fost dezvoltată de Samir Mahdali și partenerii săi în Anglia.
GRUPAREA DIN LEICESTER. Samir El Mahdali, 42 de ani, a fost implicat în mai multe afaceri în orașul Leicester, Anglia, dar și în câteva firme din Franța. În două din ele, Sundeen Ltd și Emarest Ltd, ambele profilate pe industria alimentară, Samir l-a avut drept partener tot pe asociatul său din România, Abderahman Anani, în vârstă de 40 de ani. Fiecare dintre ei a avut și alte afaceri în care s-au intersectat cu parteneri comuni.
Compania Emarest Ltd. a fost condusă pentru o perioadă de Ansar Javaid Malik. Acesta din urmă a fost asociat cu un important lider musulman din vechiul oraș englezesc Bradford, Mohammed Rafiq Sehgal, într-o altă afacere cu produse alimentare -Halal Check Promotions Limited. “Da, partenerul meu, Rafiq Sehgal, este și președintele Consiliului Moscheelor din Bradford, dar în ultima vreme a locuit mai mult în Pakistan”, ne-a spus Ansar Malik. Declarându-se propriul său angajat, Sehgal este o figură cunoscută pentru luările sale de poziție împotriva discriminării musulmanilor și catalogarea lor ca extremiști. În rest, se ocupă tranzacții imobiliare în orașele britanice și de firma de produse alimentare.
REȚEAUA DE AFACERI
CE SPUNE SRI “(…) Cei şase cetăţeni străini desfășurau activități cu impact asupra intereselor de securitate naţională, prezenţa şi acţiunile acestora pe teritoriul statului român constituind riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Concret, membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist. Riscurile la adresa securităţii naţionale a României au fost amplificate de constituirea cetăţenilor străini, aflaţi în stadii avansate de radicalizare, într-un grup ermetic, pe considerente de natură jihadist – extremistă. Grupul a fost coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activități de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizaţiilor teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda. Anterior şi pe timpul șederii în România, cei șase au menținut şi dezvoltat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul țării noastre”.
sursa: riseproject.ro