PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Primăria începe procedura exproprierii hotelului Dacia

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că va porni procedura de expropriere a hotelului Dacia iar printr-un proiect european vrea să-l transforme în sediul Primăriei.

Am discutat de mai multe ori cu cel care este proprietarul Daciei, și a declarat public că dânsul nu are capacitate economică să continue această lucrare și că acea clădire este de vânzare. A trimis documentația către Ministrul Culturii, către Consiliul Județean și Primărie, făcându-ne o ofertă de preț, cerând 5 milioane de euro. Eu nu pot să cumpăr această clădire pe bani publici și sunt convins ca nu va veni niciun investitor, așa că am decis și pornim procedura de expropiere. Am nevoie și de sprijinul consilierilor, o să promovăm o hotărâre de Consiliu Local prin care declanșăm procedura de expropriere și această clădire istorică, după gândul meu doresc să devină sediul Primăriei municipiului Satu Mare. Orice oraș civilizat are o primărie într-o clădire istorică, hotelul Dacia este emblema municipiului Satu Mare, Primăria trebuie să fie emblema cetățenilor, deci vreau ca instituția emblematică să intre într-o clădire emblematică”, a afirmat Dorel Coica.

Totodată, edilul a mai precizat că a discutat cu specialiști și vor exista posibilități prin Programul de Finanțare Europeană să se reabiliteze clădirea hotelului Dacia.

Numai noi putem să o facem, deci nu Consiliul Judeţean nici Ministerul Culturii iar cofinanțarea cu care va trebui să venim noi este de 1,9%. Căutăm ca lucrurile să vină rapid, facem expropierea, se va face o expertiză juridică care va arăta valoarea reală a acestei clădiri, după care vom proceda la eșalonarea sumei ca să putem intrăm în posesia clădirii şi pe urmă să declanșăm procedura de a aduce acei bani europeni pentru reabilitare. Probabil în 2020 Primăria va fi găzduită de această emblematică clădire”, a spus Dorel Coica.