PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Tensiuni în Draxlmaier. Angajaţii vor să-şi înfiinţeze sindicat!

Fabrica Draxlmaier din Satu Mare, care are peste 7.000 de angajaţi, este în fierbere de câteva zile, după ce reprezentanţii Sindicatului Liber al Lucrătorilor de Cablaje înfiinţat pe lângă fabrica din Piteşti au împărţit muncitorilor fluturaşi pentru a-şi deschide filială la Satu Mare.

Reprezentanţii sindicatului nu au fost primiţi tocmai cu braţele deschise de către conducerea fabricii, care a dat ordin portarilor să nu-i lase pe sindicalişti nici măcar în apropierea intrării în fabrică.

Mai mulţi muncitori care au primit fluturaşi și se gândesc să adere la sindicat se tem de eventuale repercusiuni. Până şi părerile despre sindicalişti şi conducerea fabricii şi le exprimă pe ascuns. Totodată, unii angajați nu au nici prea mare încredere în sindicat, se tem că nu vor fi reprezentați foarte bine și vor rămâne și fără contribuția pe care trebuie să o plătească lunar sindicatului. În schimb, sindicaliştii susțin că au reușit să câştige drepturi importante angajaţilor Draxlmaier din Piteşti, unde salariile au ajuns la 1.700 de lei.

Angajaţii Draxlmaier Satu Mare se plâng de salariile mici comparativ cu volumul mare de lucru, că practic sunt exploataţi. Ei mai reclamă modul în care sunt trataţi de şefii din fabrică, mulţi dintre ei afirmând că de fapt proprietarul fabricii nu știe ce se petrece cu adevărat în unitate.

Rămâne însă un mare semn de întrebare cu privire la faptul că fabrica Draxlmaier Satu Mare, care are peste 7.000 de angajaţi, nu are încă un sindicat care să le reprezinte drepturile şi să negocieze cu conducerea unităţii condiţiile de muncă, inclusiv salariile.