PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Declaraţii de pace între UDMR şi Coica, după o şedinţă cu proiecte respinse

Consilierii UDMR şi primarul Dorel Coica par să fi ajuns la pace, cel puţin aparentă, după ce în ultimele două săptămâni au avut mai multe schimburi de replici. După ce s-au contrat în majoritatea proiectelor importante din şedinţa de Consiliu Local de astăzi, şi au votat diferit, la finalul şedinţei şi-au făcut declaraţii de propunere de pace.

După ce au dezbătut minute în şir mai multe proiecte, consilierii au respins unele proiecte, cum ar fi rectificarea bugetară, ce viza atât acordarea unei sume echipei Olimpia, cât şi repararea unor acoperișuri de blocuri, despre care reprezentanţii primăriei spuneau că sunt urgente şi pun în pericol siguranţa cetăţenilor. Consilierii UDMR au motivat votul lor împotrivă prin faptul că nu li s-a explicat clar ce se doreşte iar în Comisia de Buget cei care aveau de dat explicaţii au avut o atitudine “cum nu s-a mai întâlnit”. Astfel, cu toate că aleşii PSD şi PLR au fost în majoritate simplă, 9 la număr, nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi la proiectele la care a fost nevoie de majoritatea consilierilor în funcţie.

De asemenea, a fost respins şi proiectul care vizează schimbarea destinaţiei terenului de la Burdea, în vederea construirii unui fast food. Consilierul UDMR Szocs Peter a propus amânarea proiectului pentru a se aduce unele clarificări, subliniind că lipseşte şi o scrisoare de intenţie din partea investitorului. Propunerea de amânare nu a fost adoptată, dar nici proiectul nu a fost adoptat. Astfel, cu cele 9 voturi ale consilierilor PSD-PLR şi cele 8 abţineri ale consilierilor UDMR-PNL, proiectul a fost respins. Pentru adoptare trebuiau să fie 12 voturi pentru, adică majoritatea consilierilor în funcţie, în total fiind 23.

În cadrul şedinţei au mai fost adoptate mai multe proiecte, însă aproape toate cu caracter administrativ.

La finalul şedinţei, consilierul UDMR Masculic Csaba i-a solicitat primarului să termine cu afirmaţiile la adresa lor, întrucât nici ei nu se amestecă în problemele din PSD.

“Noi am luat o decizie în ceea ce priveşte postul de viceprimar în următoarele zece luni. Noi ţinem de această decizie. Bineînţeles că s-a discutat în stânga şi în dreapta de ce se vrea, cum se doreşte, ce atribuţii. Am o singură rugăminte. Noi, cei de la UDMR, am terminat acest subiect. Îl rog pe domnul primar să termine. Nu ne amestecăm noi în treburile PSD, nu vă implicaţi nici dumneavoastră în treburile UDMR. Suntem conştienţi fiecare dintre noi, suntem maturi, avem buletin, ştim ce facem. Noi, UDMR, mergem înainte în formula în care am ajuns şi vom vedea ce va fi în 2016″, a spus Masculic Csaba.

Probabil ironic, primarul Dorel Coica i-a spus lui Masculic Csaba că a fost favoritul său pentru funcţia de viceprimar. “Din partea mea, dumneavoastră aveţi numai cuvinte de apreciere”, a spus Dorel Coica.

Preşedintele filialei municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor, i-a spus primarului că în loc să facă afirmaţii, mai bine s-ar concentra pe explicarea proiectelor consilierilor, astfel încât să nu mai fie neclarităţi şi să poată fi votate.

Eu sper din tot sufletul ca lucrurile să intre pe un făgaş normal şi această schimbare de mentalitate se va produce. Singura mea rugăminte este să nu coborâm sub un anumit nivel”, a spus Kereskenyi Gabor.

Primarul Dorel Coica a ţinut să precizeze că el nu a făcut altceva decât să reacţioneze la acuzaţiile ce i-au fost aduse.

“Eu am dat întotdeauna doar un drept la replică la ceea ce aţi spus dumneavoastră. Eu am venit după dumneavoastră ca să vă arăt calităţile. Dar am înţeles mesajul dumneavoastră. Dacă consideraţi că se poate colabora foarte bine şi putem să luăm nişte decizii bune pentru municipiu, atunci e în regulă”, a spus Coica.