PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Titlurile de proprietate în baza Legii 65/2013 pot fi eliberate şi cu planul parcelar analogic

Proprietarii de terenuri pot să obțină titluri de proprietate doar cu planul parcelar analogic cu condiția să dovedească faptul că au întreprins demersuri instituționale pentru obținerea fondurilor în vederea plății planurilor cadastrale în format digital și analogic. Anunțul a fost făcut astăzi de către prefectul Eugeniu Avram, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a obţinut de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară permisiunea de a realiza pe suport analogic planurile parcelare pentru terenurile destinate retrocedării în baza Legii 65/2013.

”Dacă în ultimele noastre întâlniri vă informam că se blochează parțial eliberarea titlurilor de proprietate, respectiv punerea în posesie a cetățenilor, iată că cu o nouă adresă primită în data de 16.06. 2015 din partea Agenția Națională de Cadstru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), se acceptă planul parcelar analogic dar cu condiția ca, comisile locale să facă dovada că au întreprins demersuri instituționale pentru obținerea fondurilor în vedrerea plății planurilor cadastrale în format digital și analogic”, a declarat Prefectul Eugeniu Avram.

Redăm adresa trimisă de către ANCPI:

”În ceea ce priveşte depunerea planurilor parcelare în format analogic, în opinia noastră consideram ca excepţie, pentru situaţia în care comisiile locale de fond funciar nu dispun de personal de specialitate angajat la serviciile de cadastru şi agricultură, constituite în baza Ordonanţei nr. 13/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură , aprobata prin Legea nr. 268/2001, sau nu deţin fonduri alocate pentru a putea contracta servicii în conformitate cu prevederile art.34 alin (1) din Hotararea Guvernului nr.890/2005 care prevede că: în situaţia in care volumul lucrărilor depăşeşte de lucru ale comisiei, acestea se pot executa prin prestări de servicii de către specialişti în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătăţiri funciare şi cadastru general ai agenţilor economici.

În acest caz, anterior derulării procedurii privind eliberarea titlurilor de proprietate de către comisiile locale de fond funciar, planurile parcelare în format analogic vor fi prezentate comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate, constituite conform prevederilor HG nr. 890/2005, organizate în cadrul Comisiei Judeţene de fond funciar, în vederea obţinerii avizului oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial pentru integrarea acestora în evidenţele OCPI”.

În județul Satu Mare aproximativ 8900 de proprietari de terenuri au probleme cu eliberarea titlurilor de proprietate pentru 95000 de hectare și 1.400 proprietari pentru o suprafaţă de 15.000 de păduri.