În prima zi dedicată județului nostru, ministrul Daniel Constantin a efectuat o vizită la crama Brutler&Lieb din Beltiug și la Ferma de porci de 4.200 de capete” din Dindeștiul Mic, finanțare PNDR în valoare de 999.950 €. Ministrul a venit la Satu Mare însoțit de George Turtoi, secretar de stat al MADR, Iulian Bucătaru, director general adjunct Infrastructură, LEADER și Investiții Non-Agricole, Daniela Elena Rebega, director AM PNDR și Mihai Puțintei, director general APIA.
Primele două conferințe publice cu primarii și fermierii a avut loc la Tășnad, delegația ministerială fiind primită de vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Govor, primarul Vasile Mitrașca și președintele GAL Sud Vest Satu Mare, Ștefan Toga, precum și la Valea Vinului, delegația fiind primită de primarul comunei Radu Cristea și directorul executiv al GAL Microregiunea Someș Codru, Adrian Bratosin. Alături de ministru au fost prezenți și Mihaela Măhălean, director adjunct CRFIR, Sorin Radu, director CRFIR 6 Satu Mare, Gabriel Leș, director APIA Satu Mare, Gabriel Mihali, director OJFIR Satu Mare, Nicolae Dumuța, director DSVSA Satu Mare, Adriana Ghiriti, director CDRJ Satu Mare.
Ministrul Daniel Constantin a prezentat fermierilor și primarilor prezenți la conferințe lansarea noilor măsuri de finanțare cu fonduri europene prin PNDR 2014-2020, considerând că este important ca oamenii să știe că pentru noul program aferent s-au făcut unele simplificări importante, față de programul 2007-2013, și pe care fermierii nu o cunosc este faptul că nu mai trebuie să vină cu toate avizele la depunerea proiectului, ci numai dacă proiectul va fi declarat eligibil. Ministrul a spus că se fac eforturi pentru a reduce decalajul existent pe zona de legume și fructe în ceea ce privește balanța comercială, în primul rând prin evitarea importurilor.
”Ieri (n.r. 8 iulie) am deschis alte patru măsuri, cred destul de importante care se referă la reconversie/replantare pe zona pomicultură. Aici, finanțarea poate ajunge până la 70% nerambursabil. Avem fonduri disponibile la nivel național pentru 35.000 de hectare. Vorbim de livezi noi sau reconversia livezilor care există acum”, a afirmat Daniel Constantin.
Măsura pentru fermele mici, de semi-subzistență, Daniel Constantin a spus audienței că sprijinul este de 100% nerambursabil, un ajutor de 15.000 euro care se acordă, pentru 15.000 de exploatații la nivel național. Dacă în trecut această măsura era cu un ajutor de 1.500 euro pe an/exploatație, pe o perioadă de cinci ani, noutatea din noul PNDR este că acum se dă integral 15.000 pentru dezvoltarea fermelor mici.
Totodată, noul PNDR încurajează proiectele integrate, pentru care se primește punctaj suplimentar, iar cooperativele vor obține o finanțare ceva mai mare.
”Noi producem suficient cât să asigurăm autoconsumul la nivel național. Problema este că nu suntem suficient de bine organizați pentru ca produsele să ajungă pe piață. Am vorbit cu fermierii despre constituirea grupurilor de producători, despre crearea de cooperative pe principii moderne, nu pe principiul vechilor cooperative. Suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor Publice să venim cu facilități pentru cei care înțeleg să se asocieze în astfel de forme, grupuri sau cooperative, în vederea producerii și chiar a comercializării în comun a produselor”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.
Alte două măsuri lansate au fost ”Sprijin pentru investiții în procesare/marketingu produselor agricole”, cu o valoare disponibilă de 143 milioane euro și ”Investiții în procesare/marketingul produselor din sectorul pomicol”, cu o valoare de peste 93 milioane euro.
În altă ordine de idei, ministrul a făcut o analiză a județului Satu Mare în perioada de programare 2007-2013, peste 200 milioane euro fiind investiți în agricultură prin acest program.
”Regiunea Nord Vest este pe locul doi național, din punct de vedere al contractării. Aproape 700 milioane euro au fost contractate în această regiune, iar în județul Satu Mare, peste 200 de milioane euro au intrat în agricultura dumneavoastră”, a spus Daniel Constantin.
Prin intermediul caravanei PNDR 2020 s-a creat oportunitatea unui dialog direct cu beneficiarii fondurilor europene și cu oficialitățile cu scopul de a înțelege corect și concret mecanismul de accesare al fondurilor europene. Punctual fermierii dar și primarii, beneficiari ai PNDR 2007-2013 au adresat întrebări ministrului și celor prezenți, fiind astfel lămurite câteva aspecte ce au ținut în mod special de subvenții, proceduri și noile măsuri ale PNDR 2020.