Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
măsuri specifice:
– Izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
– Executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;
– Parcelarea miriştilor în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;
– Supravegherea arderii până la finalizarea ei.
Primari !!!
1. Asiguraţi protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
2. Realizaţi următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate şi cele de igienizare la curăţenia de sărbători sau evenimente importante:
– Stabiliţi şi marcaţi locurile speciale pentru adunarea gunoaielor;
– Întocmiţi şi afişaţi în locuri vizibile programul, pe zile şi ore, în care cetăţenii pot efectua arderi şi măsurile de prevenire pe care aceştia trebuie să le respecte;
– Asiguraţi prezenţa serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi prevedeţi mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere ;
– Aplicaţi legea prin sancţionarea tuturor acelor cetăţeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de mirişti şi gunoaie.
Reamintim deţinătorilor de terenuri agricole că se interzice arderea miriştilor cu excepţia cazului când această ardere are loc pentru distrugerea unor dăunători conform certificatului fitosanitar obţinut de proprietarul terenului.
De asemenea este nevoie de acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, care este valabil numai după obţinerea Permisului de lucru cu foc eliberat de autoritatea publică locală pe raza căreia se găseşte parcela pe care se va arde miriştea, conform Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, art. 97 alin (3), (4) şi art. 99 alin. (3) aprobate cu Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163 din 2007.
Persoanele care au obţinut permisul de lucru cu focul se vor îngriji ca înainte de pornirea acţiunii de ardere a miriştilor, să anunţe, prin intermediul primăriei Dispecerul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, la numerele de telefon 0261 711 212 sau 0261 712 305.
Sursa: ISU Someș Satu Mare