UPDATE: Atenţiile către medici vor fi legale
Primul ministru Victor Ponta a mai spus că atenţiile acorde medicilor de către pacienţi trebuie să îndeplinească trei condiţii pentru a nu mai implica răspunderea penală a medicului. Astfel, conform acestuia, pentru a fi legale, sponsorizările nu trebuie să fie condiţionate, să se acorde după încheierea actului medical şi să fie declarate şi fiscalizate.
“Va fi un proiect de lege pe care săptămâna viitoare îl trimitem în Parlament”, a spus Victor Ponta.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că mărirea este una substanţială, care trebuie corelată cu statutul medicului, atât profesional, cât şi în societate.
Banii pentru majorarea salariile, din economiile aduse de cardul de sănătate
“Toate aceste au putut fi realizate cu ajutorul cardului de sănătate. Important este ca aceste este să rămână obligatoriu”, a continuat ministrul Sănătăţii, adăugând că bani pentru majorarea salariilor vin din economiile făcute din cardul de sănătate şi din cele din actualizarea preţurilor medicamentelor.
“Medicii cer decenţă în salarizare”, a spus ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă anumite cadouri către medici, precum un ceas, tablou sau robot de bucătărie, trebuie declarate, Nicolae Bănicioiu a afirmat că toate acestea se vor regăsi în normele de aplicare.
UPDATE: Premierul Victor Ponta a confirmat majorarea salariilor medicilor cu 25 la sută, de la 1 octombrie
“Nu cred că există o soluție magică pentru un sistem de sănătate, dar cred că există posibilitatea de îmbunătățire a legislației, cât și de salarizare. Putem și actele normative vor fi elaborate pentru șendința de Guvern, de miecurea viitoarea, sub formă de OUG (…) Putem de la 1 octombrie, anul acesta, în special în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate să aplicăm o creștere de 25 la sută la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale și 13.380 de persoane în ministerele și instituțiile care au propria rețea. Impactul bugetar al acestei creșteri, anual, este de 1 miliard 700 de milioane de lei anual. Pentru anul acesta, resursele sunt asigurate de fondurile economisite la Ministerul Sănătății și la Casa, dar pentru asta avem nevoie în luna octombrie de o rectificare bugetară în așa fel încât, din noiembrie, să se plătească salariile majorate în luna octombrie.
Este important ca obligația de a continua această măsură graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului, astfel încât din 2016 să aplicăm următoarea creștere de 25 la sută, anual, până când se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, cât și pentru restul personalului”, a spus Victor Ponta.
Cu privire la statutul medicilor, Ponta a subliniat că aceștia nu mai sunt funcționari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.
“În ceea ce privește responsabilitățile medicilor, ministrul Justiției va lucra, facem proiect de lege. Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru până să putem da cinci mii de euro fiecărui medic ca în altă țară, dar atâta vreme cât avem un proiect clar, putem avea speranța că acest sistem să aibă un viitor pentru cetățenii acestei țări”, a adăugat Ponta.
Câţi bani vor primi medicii după creşterea salariilor cu 25%?
Medic rezident: 1.400 + 25% ( 350)= 1.750 de lei
Medic specialist: 2.500 + 25% (625)=3.125 de lei
Medic primar: 3.200 + 25% (800)= 4.000 de lei
Sursa: realitatea.net