PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Seminar despre “Eliminarea stereotipurilor de gen”. De ce sunt discriminate femeile

seminar eliminarea stereotiaurilor de gen (12)Statutul femeii în societate este un subiect mereu discutat în România. Femeia are foarte multe îndatoriri obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească cu succes în viață, începând de la atribuțiile de mamă, soție, angajată, și cu toate aceste nu este în egală măsură față de bărbat. Rare sunt cazurile în care femeia se impune în societate și în viața profesională.

Acest subiect a fost discutat astăzi în cadrul unui sesiuni intitulată ”Eliminarea stereotipurilor de gen existente în Regiunea de Nord Vest”, care face parte din cadrul proiectului ”CORES- Conștientizare și Respect pe piața muncii”, implementat de SC VECOM SRL în parteneriat cu SC ENCORE RESEARCH SRL, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2017- 2013.

Coordonatorii acestui proiect, Vlad Dărăban și Aurica Dărăban, vin în sprijinul femeilor și încearcă să schimbe percepția asupra modului în care este văzută femeia în societate.

Proiectul a pornit cu o serie de cursuri de calificare pentru acele femei care nu au un serviciu sau care își doresc un loc de muncă mai bine plătit. Potrivit managerului, Vlad Dărăban, cele mai multe femei au optat pentru cursurile de coafor, baby sitter și îngrijitor bătrâni iar la cererea unora s-a organizat și un curs de  operator – introducerea validare și prelucrare date. Mai mult, acesta a afirmat că din cauza inegalității de șanse și gen pe piața muncii, foarte puține femei au participat la cursurile de inițiere în antreprenoriat, limitându-se doar la cursurile care în general sunt deschise femeilor.

În luarea de cuvânt, Aurica Dărăban a completat că în urma unor studii făcute în rândul femeilor angajate, au constatat că multe femei nu își doresc un statut mai mare și că se feresc de funcția de conducător.

În concepția lor, este mai potrivit de a avea un șef bărbat decât șef femeie, deoarece ar aplana mai ușor conflictele de la locul de muncă, ar reprezenta mai bine instituția și ar negocia mai bine. Femeile susțin că o femeie intră mult mai mult în detalii și stresează angajații.

Concluzia pe care au luat-o coordonatorii acestui proiect la finalul sondajului, este că toate aceste preconcepții provin din socializarea în familie iar așa cum s-au învățat rolurile familiale, așa sunt transpuse și pe piața muncii.

Aurica Dărăban a ținut să precizeze că principala concluzie este că discriminarea la locul de muncă nu este o problemă a femeilor create de bărbați, ci este o problemă a societății create atât de bărbați cât și de femei, acestea din urmă ajungând să întrețină discriminarea prin faptul că ele consideră că nu sunt potrivite pentru conducere și se concentrează mult mai mult pe viața familială.

Exit mobile version