Cum stiu ca m-am molipsit?
Nu exista nici un semn imediat. La cateva saptamani dupa expunere, cam jumatate dintre victime sunt afectate de un gen de febra ganglionara (temperatura mare, oboseala, ganglioni umflati), care trece. In aceasta faza esti -sanatos-, dar ai devenit purtator de virus, este HIV pozitiv. Luni sau ani mai tarziu, te imbolnavesti cu adevarat si ai SIDA.
Ganglionii limfatici inflamati in permanenta- iata un simptom tipic pentru faza avansata a maladiei. Poti avea febra, transpiratii nocturne, tuse, slabire, diaree cronica, leziuni ale pielii, fatigabilitate.
Ce-i de facut?
La trei luni de la infectarea initiala, o analiza de sange te poate identifica drept purtator de HIV. Daca analiza e negativa, este intelept sa o repeti dupa 3-6 luni. Socoteste bineinteles cele 3 luni din momentul in care ai facut ultima oara sex neprotejat, sau ai folosit ac de seringa in comun cu altcineva.
Se poate vindeca? Revine?
In momentul de fata SIDA este incurabila. Cu toate eforturile cercetatorilor, nu s-a gasit o cura eficienta, desi unele solutii par promitatoare. De obicei infectiile secundare se trateaza pe masura ce apar, pana cand trupul ajunge sa aiba un nivel de aparare atat de scazut incat nu mai raspunde la antibiotice.
Care este cea mai buna protectie impotriva SIDA?
Sa folosesti prezervativ si lubrifiant (exceptand cazul in care ati facut analiza amandoi si rezultatele au iesit negative). Sexul oral prezinta un risc mai mic.
Poate sa afecteze sansele de a avea copii?
Sida se poate transmite de la mama la fat, asa ca trebuie luat in calcul acest lucru daca planifici o sarcina.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
sonichita2000@yahoo.com